Особливост розвитку культури укранських земель у XIIIXV ст. Тенденц

Особливост розвитку культури укранських земель у XIIIXV ст. Тенденц

Задать свой вопрос
2 ответа

Ответ:

Объяснение:

Культурне життя значною мрою зосередилося у захдних районах Пвнчно-Схдно Рус, в Новгород й Псков, як уникли спустошення, а також у Галицько-Волинському князвств. Саме здесь були бльш сприятлив умови для розвитку господарства культури, тому сюди з спустошених мст переселялися ремсники, переписувач книг, митц. Визначним центром культури залишився Кив, зокрема Киво-Печерська лавра, де знаходили притулок переписувач й перекладач книжек, живописцы-мнатюристи та конописц.Освчен люди, знавц ноземних мов, працювали в князвських та пископських канцелярях готували тексти грамот, водили дипломатичне листування.

Важлива роль у поширенн освти належала рукописним книгам. За словами лтописця, князь Володимир Васильков мав бблотеку з 36 книжок.  У багатьох випадках вказано, як ц книжки потрапили до Володимира Васильковича: деяк перейшли до нього в спадщину, дещо вн покупав, ряд книжек замовив, а дв сам списа, тобто пдкреслена особиста участь князя-книжника у переписуванн книжек. Серед названих у лтопис не злее молитовники та лтургчн тексти (вангел-апракос, Апостол, Служебник, Тродь, Октох, Паремя, 12 Мней, рмологон), але й призначен для читання: Пролог на дванадцять мсяцв, Соборник Соборник большой.

Здобутки укрансько культури друго половини XIII першо половини XIV ст. вдграли важливу роль у наступний перод, в умовах панування на Укран польських литовських феодалв. Культурн традиц Кивсько Рус допомагали укранському народов збергати свою культуру.

Разом з тим у перод перебування укранського народу пд владою Польщ й Литви йшов безперервний процес багатостороннього сплкування укранського, блоруського, польського литовського людв, розширення взамовпливв, в тому числ у  культур.

Велике значення для схднослов'янських людв малюсенько пднесення культурного життя, що почалося в Пвнчно-Схднй Рус з друго половини XIV ст. зумовлювалось розвитком економки, а також зовншньополтичними успхами, насамперед визначною перемогою в Куликовськй битв. В лтератур Пвнчно-Схдно Рус з'являться ряд творв про боротьбу з монголо-татарською ордою (Задонщина, жит Дмитря Донського), на повний голос звучать патротичн мотиви в московських лтописах, у жит митрополита Петра та н. Дяльнсть генального митця Андря Рубльова, досягнення архтекторв, пожвавлення в галуз музичного мистецтва все це вплинуло на розвиток укрансько культури.

Зокрема, на Укран поширювались рукописн книжки з книгописних майстерень Рос, серед их коп пам'яток давньорусько писемност та нов зразки росйсько лтератури кнця XIV першо половини XVI ст. Значною популярнстю користувалися на Укран твори, написан в Москв, Троце-Сергевй лавр, Новгород, Псков та нших центрах росйсько культури.

Важливе значення мали зв'язки Украни з осередками освти у Центральнй Захднй вроп. Вдсутнсть на Укран вищих учбових закладв спонукала окремих вихдцв з шляхетства й мщанства здобувати освту в Краквському, Карловому (Прага), Падуанському, Болонському та в деяких нмецьких унверситетах.

Вд монголо-татарсько навали постраждали осередки культури. Особливо потерпли земл Переяславська, Кивська, Чернгвська, схдна частина Владимиро-Суздальського князвства, трохи менше Галицько-Волинська земля. Проте культурний розвиток Рус не припинився. Культурне життя значною мрою зосередилося у захдних районах Пвнчно-Схдно Рус, в Новгород й Псков, як уникли спустошення, а також у Галицько-Волинському князвств. Саме тут були бльш сприятлив умови для розвитку господарства культури, тому сюди з спустошених мст переселялися ремсники, переписувач книжек, митц. Визначним центром культури залишився Кив, зокрема Киво-Печерська лавра, де знаходили притулок переписувач й перекладач книжек, художники-мнатюристи та конописц.
, оставишь ответ?
Имя:*
E-Mail:


Последние вопросы
по шкале высот определить ,в каком направлении происходит понижение релефа уральских гор

География.

Помогите пожалуйста написать Сочинение Овчинникова "победитель'

Литература.

Здравствуйте. Нужен цитатный план испытания лётчика в лесу главы2-13 по повести

Разные вопросы.

Я хочу найти решение и ответ для этой задачи и получить

Математика.

Здравствуйте Меня зовут Виталий, я AdOps-аналитик компании  Adfinity.pro Заинтересовал ваш проект obrazovalka.com Думаю сможем увеличить

Разные вопросы.

мне очень срочно нужно сочинение по рассказу экспонат номер по дной

Литература.

мне очень срочно нужно сочинение по рассказу экспонат номер по дной

Литература.

В семье из трех человек три электронных устройства: ноутбук, планшет и

Разные вопросы.

Жаркыраган кашка маш жаралгандан ашка маш табышмак жообу менен

Кыргыз тили.

За лето подруги прочитали 48 книг.Причем Оля прочитала в 3 раза

Математика.

Добро пожаловать!

Для того чтобы стать полноценным пользователем нашего портала, вам необходимо пройти регистрацию.
Зарегистрироваться
Создайте собственную учетную запить!

Пройти регистрацию
Авторизоваться
Уже зарегистрированны? А ну-ка живо авторизуйтесь!

Войти на сайт