План до биографии Михайла Стельмаха

План до биографии Михайла Стельмаха

Задать свой вопрос
1 ответ
Биография: Миша Стельмах



(1912 1983) 

Михайло Панасович Стельмах народився 24 травня 1912р. у сел Дяквц Лтинського району на Внниччин в отчизн незаможного хлбороба. 

Перш його вршов спроби припадають на тридцят роки, если вн по закнченн Внницького преподавательчного нституту (1933) вчителю спочатку на рдному Подлл, а потм у школ села Лтки на Кивщин. Паралельно з роботою вчителя Стельмах працю як збирач народнопсенних скарбв; пзнше (псля Велико Втчизняно вйни) вн деякий час вдосконалював професйн навики фольклориста на посад наукового спвробтника в нститут фольклору та етнограф АН УРСР. 

Перша збрка поезй Добрий ранок виходить пд редакцю А. Малишка 1941 року. 

Перебуваючи у лавах Радянсько Арм, М. Стельмах зустрв Велику Втчизняну вйну. У 1941р. отримав важке поранення в голову спину. Псля тривалого лкування знову на фронт. Списаний медкомсю з служби в артилерйськй частин, працю спецальним кореспондентом газети За честь Батьквщини (Перший Укранський фронт). Залкувавши приятеле важке поранення (липень 1944р.), вн повертаться до лав захисникв Втчизни закнчу вйну на нмецькй земл. 

Пд час вйни у Воронеж та Уф вийшли пд редакцю М. Рильського дв зброчки фронтових вршв Стельмаха Провеснь За ясн зор (1942), в 1943р. з'появилась надрукована в Уф книга оповдань Березовий ск пд редакцю Ю. Яновського. 

1943 роком датуться початок роботи над вимряним ще до вйни большим прозовим твором. Праця над ним тривала всм рокв; частини твору На нашй земл (1949) та Велик перелоги (1951) створили в цлокупност (псля клькох промжних редакцй окремих частин) об'мний роман-хронку пд назвою Велика рденька. Роман був удостоний Державно прем Союзу РСР започаткував серю епчних полотен: 

1957р. роман Кров людська не водиця, написаний до 40-рччя Великого Жовтня; 

1959р. роман Хлб сль, який разом з обома попереднми епчними творами письменника був удостоний Леннсько прем 1961р.; 

1961р. роман Правда кривда, несподваний свою публцистичною вдкритстю; 

1969р. роман Дума про для тебя. 

Останнй роман Чотири броди (1979, Державна премя УРСР м. Т. Г. Шевченка 1980р.), як Велика рдня Дума про для тебя, об'ктом зображення ма укранське село 30-х рокв часв Велико Втчизняно вйни. Цей роман, який правосудно вважають творчим заповтом видатного письменника, складно довго йшов до читача. Це объяснються тим, що в ньому автор порушив заборонен тод теми голоду 1933 року, сталнських репресй, атмосфери недоври та донощицтва, що панували в т роки, свавлля партйних кервникв. 

Поетична творчсть М. Стельмаха зменшуться: псля виходу зброк Шляхи свтання (1953) та Жито сили набираться (1954) письменник обмежуться упорядкуванням двох книжек вибраного Поез (1958) Мак цвте (1968) та виданням клькох книжечок для дтей. 

У 1957р. вийшла друком п'са Золота метелиця, яка поклала початок низц драматичних творв: Кров людська не водиця, 1958; Правда кривда, 1965; Зачарований втряк, 1966; На вана Купала (Дума про Морозенка), 1966; Кум королю, 1967; Дума про любов, 1971. 

М Стельмах знаний далековато за границами нашо крани романст, поет, драматург, повстяр (Над Черемошем, 1952; Гуси-лебед летять, 1964; Щедрий вечр, 1967), вчений-фольклорист. 

Був удостоний звання Героя Соцалстично Прац (1972), депутат Верховно Ради СРСР ряду скликань, академк АН УРСР. 

, оставишь ответ?
Имя:*
E-Mail:


Последние вопросы
Массовая доля целлюлозы в древесине составляет 50%. Какая масса спирта может

Химия.

помоги мне пожалуста прш 869*(61124-488*125)-50974

Математика.

по шкале высот определить ,в каком направлении происходит понижение релефа уральских гор

География.

Помогите пожалуйста написать Сочинение Овчинникова "победитель'

Литература.

Здравствуйте. Нужен цитатный план испытания лётчика в лесу главы2-13 по повести

Разные вопросы.

Я хочу найти решение и ответ для этой задачи и получить

Математика.

Здравствуйте Меня зовут Виталий, я AdOps-аналитик компании  Adfinity.pro Заинтересовал ваш проект obrazovalka.com Думаю сможем увеличить

Разные вопросы.

мне очень срочно нужно сочинение по рассказу экспонат номер по дной

Литература.

мне очень срочно нужно сочинение по рассказу экспонат номер по дной

Литература.

В семье из трех человек три электронных устройства: ноутбук, планшет и

Разные вопросы.

Добро пожаловать!

Для того чтобы стать полноценным пользователем нашего портала, вам необходимо пройти регистрацию.
Зарегистрироваться
Создайте собственную учетную запить!

Пройти регистрацию
Авторизоваться
Уже зарегистрированны? А ну-ка живо авторизуйтесь!

Войти на сайт