Твр чому б лепкий звернувся до виду мазепи

Твр чому б лепкий звернувся до виду мазепи

Задать свой вопрос
1 ответ

Ответ:

Гетьман . Мазепа належить до тих постатей в укранськй стор, котр свою дяльнстю вчинками найвиразнше виявили найвищу мету укранського народу - прагнення до вол й державност. Ще за життя вн викликав пдвищену увагу до для себя з боку полтикв, митцв, увагу, що не зникла й по його смерт. У Рос переломним моментом у трактуванн постат . Мазепи стала Полтавська битва: символ плюс був змнений на символ мнус.

Укранськ письменники друго половини ХХ - першо половини ХХ ст., використовуючи легенду про молодеч пригоди . Мазепи, а також лтературн нтерпретац, виробили власну традицю - зображення виду гетьмана-патрота. Проте деологчн настанови не разрешали об'ктивно висвтлювати постать "злочинного" гетьмана. тльки з ХХ ст. в iсторичнiй романiстицi набува сили тенденцiя до всебiчного, багатопланового й об'ктивно-психологiчного зображення.  

Письменник звернувся до постат . Мазепи зовсм не випадково: цю дилогю вн продовжував реалзовувати задуману ним серю сторико-пригодницьких романв про нацонально-визвольну боротьбу укранського народу проти ноземних поневолювачв. Цю серю, зрештою, склали трилогя "Богдан Хмельницький", дилогя про вана Мазепу, а також романи "Останн орли" "Разбойник Кармелюк" .  

Оминаючи цензурн перешкоди, М. Старицький спробував об'ктивно вдобразити соцально-полтичну ситуацю середини 60-80-х рр. ХVII ст. сторичним фоном розгортання подй мжусобиц Правобережно й Лвобережно Украни, спроби П. Дорошенка укласти угоду з Туреччиною, об'днати Украну. У роман "Молодость Мазепы" описан под виходу майбутнього гетьмана на полтичну арену Украни, друга частина дилог - "Руина" репрезенту . Мазепу на служб у гетьмана П. Дорошенка. На цьому тл письменник зрепродукував основн чинники формування особистост, свтоглядних передумов державно дяльност . Мазепи, показав його державницьк прагнення, значний вплив на укранське культурно-громадське життя, передав складнсть боротьби за нацональну дею, яку гетьман виношував усе сво свдоме життя . М. Старицький очень наближа лтературне бачення героя до реальност, показуючи його як сторичну постать, як звичайну людину, що перебува у вир складних життвих конфлктв. Создатель виходить за меж офцйних нтерпретацй дяльност . Мазепи моделю його образ з позицй сторизму та реалзму.

У розкритт виду гетьмана, його внутршнього свту, особливостей темпераменту та мотивв поведнки письменник використовував такий прийом як показ внутршнього свту героя через закохансть. Це насамперед стосунки Мазепи козачки Галини, як характеризують героя як нжного, пристрасного, врного чоловка, що заради кохання здатен на все. нша сюжетна лня, Мазепа-Мар'яна, покликана показати головного героя передусм як високонтелектуальну й полтично освчену людину, сильну, духовно багату особистсть, як щирого друга, цкавого спврозмовника та привабливого чоловка. нший прийом розкриття особистост Мазепи - це взамини з матр'ю, що характеризують майбутнього гетьмана як люблячого сина, людину, що пам'ята та шану сво корння, сторю свого роду й нац, прислухаться до думки мудрших людей.

сторософсько-мистецька позиця М. Старицького, заявлене в його дилог про . Мазепу, малюсенька очевидн новаторськ риси. Основна з их та, що виписано образ Мазепи - "не-гетьмана", Мазепи юного. У дилог це хоч "ще" не гетьман, але вже помтна й довол популярна в Укран особистсть. М. Старицький так випису образ розставля так смислов акценти, щоб аргументовано (сторично й художньо) заперечити ярлики й мфи, показати . Мазепу полтиком вропейського типу патротом Украни. Не те що з прихильнстю, а, як вдчуваться, з птетом зворушенням Старицький "моделю" цей образ, глибоко й послдовно .

Обрaз Мaзепи aпологетизовaний Б. Лепким, вн - держaвний дяч, полтик, пaтрот, освченa особистсть людинa з своми почуттями страждaннями. Свою дяльнстю вн готувaв фундaмент пд держaвну будвлю, бо "нaйвищий зaкон - добро втчини, разговаривали стaрш, цей принцип мусить непорушно стояти, бо де не бережуть його, тaм горе!" . Його життя було пдпорядковaне вищй мет - боротьб зa незaлежнсть Укрaни. Б. Лепкий розкрив склaдну поведнку Мaзепи, який змушений був ховaти сво зaмри вд усх шукaти шляхв звльнення вд московського ярмa. Толика виршилa вагання гетьмaнa нa користь шведв: "Щaстя, видимо, хилилося нa бк Кaрлa Х. Тaк можнa було соб гaдaти. Це було гетьмaнов по душ. .

, оставишь ответ?
Имя:*
E-Mail:


Последние вопросы
Помогите пожалуйста написать Сочинение Овчинникова "победитель'

Литература.

Здравствуйте. Нужен цитатный план испытания лётчика в лесу главы2-13 по повести

Разные вопросы.

Я хочу найти решение и ответ для этой задачи и получить

Математика.

Здравствуйте Меня зовут Виталий, я AdOps-аналитик компании  Adfinity.pro Заинтересовал ваш проект obrazovalka.com Думаю сможем увеличить

Разные вопросы.

мне очень срочно нужно сочинение по рассказу экспонат номер по дной

Литература.

мне очень срочно нужно сочинение по рассказу экспонат номер по дной

Литература.

В семье из трех человек три электронных устройства: ноутбук, планшет и

Разные вопросы.

Жаркыраган кашка маш жаралгандан ашка маш табышмак жообу менен

Кыргыз тили.

За лето подруги прочитали 48 книг.Причем Оля прочитала в 3 раза

Математика.

Периметр равнобедренного треугольника ABC (AB=BC) равен 34 см. Периметр треугольника ABM,

Разные вопросы.

Добро пожаловать!

Для того чтобы стать полноценным пользователем нашего портала, вам необходимо пройти регистрацию.
Зарегистрироваться
Создайте собственную учетную запить!

Пройти регистрацию
Авторизоваться
Уже зарегистрированны? А ну-ка живо авторизуйтесь!

Войти на сайт