будова нервово системи хребетних тварин?

Будова нервово системи хребетних тварин?

Задать свой вопрос
1 ответ

Ответ:Навть у самих примтивних хребетних тварин, наприклад у многи, чтко виражений мозок, подлений на частки, кожна з яких викону певну функцю. Ускладнення органзму хребетних супроводжуться одночасним збльшенням розмрв складност мозку, що повязано з удосконаленням регуляц рзних реакцй органзму. Як приклад розглянемо складну нервову систему людини.

Головний мозок. У людини головний мозок досяг високого ступеня розвитку. Мозок людини важить близько 1200 г; вдношення ваги мозку до ваги тла у людини значно вище, нж у будь-яко тварини. Мозок людиноподбно мавпи горили в два рази менше, нж у людини, не дивлячись на те, що вага тварини досяга 200-250 кг.

Крм того, в мозку людини значно бльше звивин, т. Е. Поверхню мозку бльше, нж у нших хребетних. В результат дяльнсть людського мозку значно бльш досконала, бо саме його зовншнй шар кожура регулю всю дяльнсть органзму встановлю звязок мж мпульсами, як надходять в мозок, мпульсами, що виходять з нього.

Мозочок явля собою частину головного мозку, яка найкраще розвинена у птахв. Ця частина мозку завду координацю дяльност мязв, а для птахв ця функця ма дуже велике значення. Пошкодження мозочка призводить до порушення координац рухв втрати почуття рвноваги. Морська хвороба заколисування при зд на рзних видах транспорту повязан, мабуть, з дезорганзацю мпульсв, що виходять з мозочка регулюючих пдтримку рвноваги тла.

У ссавцв з усх вддлв мозку найбльш високо розвинен велик пвкул головного мозку. (У птахв ця область мозку в порвнянн з мозочком мала). Розвиток великих пвкуль повязане з появою вдосконаленням вищо нервово дяльност памят, свдомост, логчного мислення.

Функц мають певний представництво в кор больших пвкуль. Це було доведено дослдами на тваринах, у яких руйнували рзн длянки мозку при цьому спостергали втрату вдповдно функц. Аналогчн вдомост отриман при операцях на головному мозку людини, як часто проводяться пд мсцевою анестезю; нейрохрурги знають, що при подразненн 1-го област мозку хворий бачить яскраве свтло, а при подразненн нший чу сильний шум; роздратуванням нших областей можна викликати руху певних частин тла.

Зовншня поверхня больших пвкуль, або кора, складаться з сро речовини. Воно утворено безлччю нервових клтин з вдростками; ц клтини координують мпульси, що надходять у мозок виходять з нього. Сра речовина вистила також звивини. Наявнсть звивин, значно збльшують поверхню головного мозку розмри кори, вдрзня мозок ссавцв вд гладкого мозку нших хребетних. Внутршня частина мозку складаться з бло речовини; воно утворена нервовими волокнами. Ушкодження ц частини мозку порушу проведення мпульсв, що призводить до паралчв.

Центром автоматичних реакцй органзму промжний мозок. Одна частина його таламус служить мсцем перемикання мпульсв, що йдуть вд органв почуттв до больших пвкуль. Таламус координу також деяк рухов реакц. Друга частина промжного мозку гпоталамус явля собою центр регуляц рзних пристосувальних реакцй органзму. Наприклад, в спеку собака почина нередко важко дихати, у не висовуться мову, пдвищуться слиновидлення; посилене випаровування слини призводить до зниження температури кров, а, отже, загально температури тла. Якщо у собаки зруйнований гпоталамус, то ц реакц не виникають. Собака з зруйнованим гпоталамусом може безусловно знемагати вд спеки, , тим не менш, у не не виникне н одна з реакцй, що ведуть до естественному охолодженню органзму.

Варолиев мст ця область мозку складаться з безлч нервових волокон, як зднують мж собою рзн вддли мозку. Крм того, в ньому розташований центр, який бере участь в регуляц дихання. Довгастий мозок, явля собою розширення стовбура спинного мозку; вн складаться з нервових волокон, як проводять мпульси в мозок з мозку. Довгастий мозок також служить центром багатьох рефлекторних дй. Крм того, в цьому вддл мозку локалзован центри регуляц дихання дяльност серця, однак ц центри знаходяться в свою чергу пд контролем верхнх вддлв мозку: наприклад, варолиев мст вплива на дихальний центр, а гпоталамус на центри, що регулюють дяльнсть серця.

, оставишь ответ?
Имя:*
E-Mail:


Последние вопросы

Добро пожаловать!

Для того чтобы стать полноценным пользователем нашего портала, вам необходимо пройти регистрацию.
Зарегистрироваться
Создайте собственную учетную запить!

Пройти регистрацию
Авторизоваться
Уже зарегистрированны? А ну-ка живо авторизуйтесь!

Войти на сайт