як зв039;язки снують мж людиною природою? 4 приклода

Як зв'язки снують мж людиною природою? 4 приклода

Задать свой вопрос
1 ответ

Людина частина природи. Життя людини як життя нших органзмв залежить вд разумов природи достатньо клькост ж повтря води. Людина мешкае в оточенн тл природи. Рослини тварини забезпечують продуктами харчування.

Неоднакова кльксть сонячного свтла тепла в рзних куточках земно кул позначилась на розселенн людей. Так у районах полюсв де панують низьк температури крига немае разумов для росту розвитку рослин та тварин проживання людей. Поблизу екватора де земна поверхня отриму найбльшу кльксть те-пла вологи нколи не бува зими пишно розвиваться рослиннсть. Проте й так умови несприятлив для життя людей. Скупчення населення спостергаться на рвнинних територях з помрною клькстю тепла вологи. Там найбльш комфортн умови для життя людини.

у давн часи людина повнстю залежала вд природи. У природ вона знаходила рослини для харчування м'ясо добувала полюючи на зврв птахв ловила рибу. Згодом людина окультурила рзн рослини тобто навчилася вирощувати х на спецально вдведених оброблених длянках земл (мал. 173). Нин людина розводить рзномантних свйських тварин (мал. 174) тому постйно ма м'ясо молоко яйця для свого харчування.

Природа забезпечу людину водою, хоча води на Земл багато, проте прсно, придатно для пиття господарських потреб, зовсм малюсенько. Натомсть використання води стрмко зроста. Пдраховано, що за останн 40 рокв воно зросло втрич. Найбльше прсно води йде на зрошення полв потреби промислових пдпримств. На особист потреби люди на використову значно менше (мал. 175). Якщо використання води збльшуватиметься й надал, то багато кран свту скоро вдчуватимуть нестачу.

Ви вже знате, що для снування людини необхдне повтря, а точнше наявний у ньому кисень, його постачають природ зелен рослини. Без повтря людина не проживе деклькох хвилин. Отже, людина частиною природи, снування залежить вд впливу природних чинникв.

Людина частина живо природи, вона мешка у естественному середовищ, бере з нього необхдн для життя жу, воду, повтря. Людина природа одне цле.

Змни в природ, спричинен дяльнстю людини. у часи если людина повнстю залежала вд при роди вона брала вд не стльки скльки й потрбно було для прожиття. 8 розвитком господарства вдбулося багато змн як позначилися на естественному середовищ. На великих територях було вирубано лси осушено болота спричинено опустелюван-ня земель (мал. 176). Велик площ зайняли мсгаз промисловими пдпримствами у рзних напрямках пролягли шляхи з асфальту та бетону потужн машини порушують земну поверхню видобуваючи корисн копалини. Для свох потреб люди виплавляють метали виготовляють рзномантн побутов прилади будвельн матерали пластмаси тканини продукти харчування.

Усе це потребуе величезних витрат естественно сировини води та повтря. Натомсть у довклля потрапля велика кльксть шкдливих для живо неживо природи речовин.

Створюючи кращ умови снування для себе, людина мимовол погршу склад води, повтря, знищу рослини тварин.

Активна дяльнсть людини погршу склад повтря. Водночас рослин 100 менше вони не встигають утворювати кисень. Ще б тис. рокв тому лси вкривали велик площ на Земл. Нин ж площ скоротились у клька разв. Розгляньте на мал. 177 приклади негативного впливу людини на природу. Наведть власн приклади.

Внаслдок тако дяльност людини в повтр зроста вмст вуглекислого газу, водяно пари та нших речовин. Вони бльше затримують вдбите вд земно поверхн сонячне тепло. Вд цього на нашй планет 100 теплше. Так, за останн 100 рокв середньорчна температура на Земл пдвищилася на пвградуса. Для окремого м100 чи села таке потеплння непомтне. Але для вс планети загалом наслдки вдчутн: почала танути багаторчна крига в полярних районах та горах. Внаслдок цього пдвищуться рвень води в морях та океанах. Вода наступа на суходл, затоплюючи знижен територ.

Людина ма вдповдально ставитися до перетворення природи на середовище свого снування. Безвдповдальне втручання в природу нкому не приносить корист.

Скарбничка знань

Вплив господарсько та нших видв дяльност люл^ни наприроду здебльшого виявляться небажаним для окремих видв органзмв. Простежимо це на приклад найбльшого птаха Украни дрохви. Дрохва степовий птах масою 10-15 кг. До 1975 р. дрохва гнздилася у 18 областях Украни, а з 1985злее в 7. Сразу в Укран нараховуться близько 1000 особин. У Харквськй област розплдник дрохв, у якому мешка близько 130 птахв. Так людина прагне збльшити чисельнсть цього виду птахв.


, оставишь ответ?
Имя:*
E-Mail:


Последние вопросы

Добро пожаловать!

Для того чтобы стать полноценным пользователем нашего портала, вам необходимо пройти регистрацию.
Зарегистрироваться
Создайте собственную учетную запить!

Пройти регистрацию
Авторизоваться
Уже зарегистрированны? А ну-ка живо авторизуйтесь!

Войти на сайт