Бiологiчна роль прокарiотiв. Використання прокарiотiв людиною.

Бiологiчна роль прокарiотiв. Використання прокарiотiв людиною.

Задать свой вопрос
1 ответ

У природ :

Впливають на продуктивнсть самоочищення водойм (планктонними бактерями живляться багато представникв зоопланктону амеби, нфузор, дафн, циклопи; сапротрофн мкроорганзми, як поступово окиснюють органчн сполуки, вдграють важливу роль в естественному самоочищенн водойм).

Здйснюють процеси рунтоутворення (сапротрофн бактер, бактер гниття розкладають органчн рештки й утворюють сполуки, як основою гумусу; видляють фермент целюлазу, що розщеплю клтковину рослинних решток).

Беруть активну участь у колообгу азоту (деяка частина атмосферного азоту зв'язуться азотфксуючими мкроорганзмами, органчн рештки розкладаються амонфкуючими мкробами, амонйна форма азоту в рунт окислються перетворються на нтрити нтрати нтрифкуючими бактерями тощо)

Забезпечують перетворення сполук фосфору, срки залза (актиномцети, бацили перетворюють фосфор органчних решток на доступн для засвоння рослинами сол ортофосфорно кислоти, сркобактер здйснюють окиснення та вдновлення сполук срки, залзобактер переводять нерозчинн сполуки залза у розчинн та н.).

Спричиняють "цвтння" води (масове розмноження цанобактерй та мкроскопчних водоростей призводить до того, що у вод розвиваються процеси гниття вона набува болотного затхлого аромату, з'являються отруйн речовини, зменшуться кльксть кисню, унаслдок чого гине риба та нш водн мешканц).

Руйнують та мнералзують органчн рештки (наприклад, сапротрофн бактер).

Використання:

Людина використову бактер в харчовй промисловост для отримання продуктв харчування. Так, молочнокисл бактер обширно застосовуються для виробництва кефру, сметани, сиру. За допомогою молочнокислих бактерй вдбуваться заквашування капусти. Людина застосову бактер у фармацевтичнй промисловост для отримання деяких лкв, синтезування бологчно активних речовин антиботикв, втамнв, ферментв, амнокислот. Однак серед бактерй багато паразитичних видв, як, оселяючись в органзмах людини, тварин рослин, викликають рзномантн захворювання. В нш органзми бактер можуть проникати разом з жею, водою, повтрям, через покриви. Один з найбльш поширених шляхв проникнення бактерй в органзм людини повтряно-крапельний. Бактер здатн викликати рзномантн захворювання рослин, на уражених органах яких можуть виникати плями, пухлини. Хвор рослини в кнцевому пдсумку загнивають гинуть.

Джерело: https://dovidka.biz.ua/shho-take-prokarioti/ Довдник цкавих фактв та корисних знань dovidka.biz.ua

, оставишь ответ?
Имя:*
E-Mail:


Добро пожаловать!

Для того чтобы стать полноценным пользователем нашего портала, вам необходимо пройти регистрацию.
Зарегистрироваться
Создайте собственную учетную запить!

Пройти регистрацию
Авторизоваться
Уже зарегистрированны? А ну-ка живо авторизуйтесь!

Войти на сайт