Наведть приклади захисту людини вд впливу мутагенних чинникв!

Наведть приклади захисту людини вд впливу мутагенних чинникв!

Задать свой вопрос
Леонид Вишейко
Мне нужны образцы защиты
1 ответ

Мутагени це чинники, як здатн спричиняти мутац.Можливсть експериментального отримання мутацй вивчали Г. А. Надсон Г. С. Фллов, Г. Д. Меллер, В. В. Сахаров, М. . Лобашов, . А. Рапопорт, С. М. Гершензон та н. Встановлено, що будь-як чинники зовншнього внутршнього середовища, як можуть порушувати гомеостаз, здатн викликати мутац. До найсильнших мутагенв вдносять хмчн, фзичн й бологчн.

Хмчн мутагени (формалн, прит, колхцин, пестициди, певн фармакологчн сполуки). Проритет вдкриття хмчних мутагенв належить радянським дослдникам. У 1933 роц В. В. Сахаров одержав мутац шляхом д йоду, у 1934 роц М. . Лобашов використовував амак, у 1946 р. радянський генетик . А. Рапопорт виявив сильну мутагенну дю формалну етиленмну, а англйська дослдниця Ц. Ауербах приту.

Фзичн мутагени (онзуюча радаця, ультрафолетов промен, фотони свтла, температура). Уперше ндукован радацю мутац були експериментально одержан радянськими вченими Г. А. Надсоном Г. С. Флпповим, як у 1925 р. спостергали на држджах мутацйний ефект пд дю онзуючо радац. У 1927 р. американський генетик Г. Меллер показав, що рентгенвськ промен можуть викликати мутац у дрозофли. Для штучних мутацй часто використовують палитра-промен, джерелом яких у лабораторях, зазвичай, радоактивний кобальт. Останнм часом для ндукування мутацй дедал частше використовуються нейтрони, як мають велику проникаючу здатнсть. Одним з найнебезпечнших наслдкв опромнення утворення вльних радикалв з наявно у тканинах води. Ц радикали мають високу реактивнсть можуть розщеплювати багато органчних речовин, у тому числ й нукленов кислоти.

Бологчн мутагени (вруси токсини ряду органзмв, особливо цвлевих грибв). У ряд лабораторй було встановлено велику кльксть хромосомних аберацй у культурах мкроорганзмв та клтин тварин людини, як були вражен врусами. Виявилося також, що вруси викликають мутац у рослин тварин. При цьому мутагенну дю мають не тльки патогенн для даного органзму вруси. Так, у дрозофли отримали ряд мутацй дю врусу лейкозу мишей. Причина цього явища, мабуть, криться у здатност врусв викликати глибок змни метаболзму клтини.

, оставишь ответ?
Имя:*
E-Mail:


Добро пожаловать!

Для того чтобы стать полноценным пользователем нашего портала, вам необходимо пройти регистрацию.
Зарегистрироваться
Создайте собственную учетную запить!

Пройти регистрацию
Авторизоваться
Уже зарегистрированны? А ну-ка живо авторизуйтесь!

Войти на сайт