Наведи приклади вроджено та набуто поведнки.

Наведи приклади вроджено та набуто поведнки.

Задать свой вопрос
1 ответ

тварини, людина володють вродженими програмами поведнки, тобто вони народжуються з деякими знаннями про навколишнй свт правилами поведнки в ньому. Так програми будуються на основ життвого досвду наших дальних предкв. Ц програми, що передаються нам з генетичним матералом, повинн допомогти задовольняти найголовнш життв потреби сприяти виживанню виду.

Так, новонароджене немовля рефлекторно затриму дихання при зануренн у воду. Цей рефлекс необхдний для того, щоб не задихнутися пд час пологв, але через клька мсяцв життя вн згаса. ншою, бльш складною формою вроджено поведнки нстинкти. нстинкт явля собою ланцюг послдовностей, як змнюють один одного на рвн безумовних рефлексв, що дозволяють забезпечувати найважливш життв потреби: харчування, розмноження та н. Наприклад, у птахв вроджено присутн нстинкти, що дозволяють м у вдповдний час року знайти соб пару, побудувати гнздо, вдкласти яйця, висидти пташенят, вигодувати х навчити цлому набору необхдних м навичок.

У багатьох тварин сну запамятовування (мпринтинг) властивсть тльки що зпоявившихся на свт особин цього виду запамятовувати свох батькв, вдмнн ознаки обктв. Наприклад, вилупилися каченята, гусенята, курчата вважають свою мамою ту рухому стоту, яку побачать першими, старанно слдують за нею. Пероди мпринтингу у людини. Якщо в цей перод дитина виховувалась, наприклад, вовками, то вона несли не зможе стати повноцнним членом людського суспльства, не зум оволодти мовою, письмом,  хоча б частково збереже повадки вовка на все життя.

Програми придбано поведнки

Найбльш прост програми придбано поведнки будуються на основ умовних рефлексв: тварина навчаться рятуватися вд ворогв, знаходити т мсця, де бльше ж, укриватися вд негоди. Але не можна всю придбану протягом життя поведнку зводити до вироблення умовних рефлексв. Адже розумна собака великолепно розум, що не потрбно потрапляти пд колеса автомашини або байка, хоча жодного разу ще в таку небезпечну ситуацю не потрапляла умовний рефлекс виробитися не мг. Та й будь-який власник собаки чи кшки призведе для вас безлч прикладв того, що його улюбленець прекрасно розум.

Дйсно, дослдники довели, що багато тварин мають елементи розумово дяльност. Леонд Вкторович Крушинський його спвробтники дуже багато зробили для того, щоб порвняти кмтливсть рзних видв тварин, проявили, наприклад, що ворони володють розумовою дяльнстю не меншою мрою, нж собаки. Але самими розумними тваринами деяк види мавп  дельфнв.


, оставишь ответ?
Имя:*
E-Mail:


Последние вопросы

Добро пожаловать!

Для того чтобы стать полноценным пользователем нашего портала, вам необходимо пройти регистрацию.
Зарегистрироваться
Создайте собственную учетную запить!

Пройти регистрацию
Авторизоваться
Уже зарегистрированны? А ну-ка живо авторизуйтесь!

Войти на сайт