Пояснть принципи утворення ковалентного та йонного звязкв. Наведть приклади речовин

Пояснть принципи утворення ковалентного та йонного звязкв. Наведть приклади речовин

Задать свой вопрос
1 ответ
Хмчний звязок, що виника в результат утворення спльних електронних пар з неспарених електронв, називаться ковалентним. Длянки перекривання орбталей можуть бути рвновддаленими вд ядер атомв ( в молекулах простих речовин) або змщеними в бк атома з бльшою електронегативнстю (в молекулах складних речовин). Нагадамо, що електронегативнсть - це здатнсть атомв вдтягувати до для себя електрони вд нших елементв у сполуках. У першому випадку ковалентний звязок неполярним, а у другому - полярним. Ковалентний звязок виника тльки в молекулах речовин, утворених елементами неметалами (напр., кислотн оксиди, кислоти).
Хмчний звязок мж йонами на основ електростатичних сил притягання називаться йонним. Виника мж атомами елементв, що рзко вдрзняються електронегативнстю (електронегативнсть - це здатнсть атомв вдтягувати до для себя електрони вд нших елементв у сполуках), тобто мж типовими металчними неметалчними елементами (напр., основн оксиди, сол, луги).
Висновок: йонний звязок за механзмом утворення подбний до ковалентного, але в ньому принципова вдмннсть: у речовинах з йонним звязком атоми жорстко не зднуються один з одним, а просто притягуються однин до 1-го електростатичними взамодями.
Приклади речовин:
Галогени (хлор Cl2, фтор F2, йод I2), водень H2, кисень О2 , азот N2 - ковалентний неполярний звязок.
Вуглекислий газ CO2, вода H2O, срководень H2S, чадний газ СО, бромдна кислота HBr, хлоридна кислота HCl, сульфатна кислота H2SO4, - ковалентний полярний звязок.
Калй оксид К+2О-2, магнй оксид Mg+2O-2, натрй сульфат Na+2S+6O4-2, калй хлорид К+Cl-, натрй гдроксид Na+OH- (йонний звязок мж натрм Na+ гдроксильною групою ОН-, а мж атомами Гдрогену Оксигену в йон ОН-- ковалентний полярний) - йонний звязок.
, оставишь ответ?
Имя:*
E-Mail:


Похожие вопросы

Добро пожаловать!

Для того чтобы стать полноценным пользователем нашего портала, вам необходимо пройти регистрацию.
Зарегистрироваться
Создайте собственную учетную запить!

Пройти регистрацию
Авторизоваться
Уже зарегистрированны? А ну-ка живо авторизуйтесь!

Войти на сайт