2. Чому на пвноч Африки сформувалася найбльша заплощею пустеля на Земл?

2. Чому на пвноч Африки сформувалася найбльша заплощею пустеля на Земл?

Задать свой вопрос
1 ответ

Дослдники з'ясували, що змна клмату Пвнчно Африки, що вдбулася 5 тисяч рокв тому, була надзвичайно швидкою.

Всього 4-5 тисяч рокв тому до нашо ери на територ найбльшо в свт пустел, Сахари, можна було побачити безлч озер, були савани, , судячи по зображеннях в печерах, жили тварини, як тепер живуть в Африц на клька тисяч клометрв на пвдень вд . Потм клмат рзко змнився.

Американськ вчен пд кервництвом доцента палеоклиматологии Массачусетського технологчного нституту (MIT) Дейвда Макг (David McGee) проаналзували пилов вдкладення з дна Атлантичного океану бля африканського узбережжя змогли зазирнути в сторю клмату Сахари.

Втер здува пил псок з Сахари в океан, по щльност вдкладень можна вдновити клматичн умови, що снували тисячолття тому. Вчен вже знали, що клмат Сахари зазнавав част змни за останн клька сотень тисяч рокв: пустельн пероди змнювалися бльш вологими епохами.

Група пд кервництвом Макг встановила, що для останньо змни клмату, що сталася близько 5 тисяч рокв тому, треба було всього один або два столття. Можливо навть, що пустеля з'явилася за життя одного поколння первсних людей, як жили в тих краях.

Як з'ясувало дослдження, яке найближчим часом ма бути опублковано в науковому журнал Earth and Planetary Science Letters, 6 тисяч рокв тому в океан видувало в п'ять разв менше пску, нж в даний час. Це також несподванкою: ранше дослдники припускали, що клмат Сахари навть у "вологу" епоху був бльш пустельним.

Як зазнача веб-сайт Livescience.com, дослдження Макг поки не може пролити свтло на головне питання: як же виглядала Пвнчна Африка без найбльшою в свт пустел, що саме спричинило появу.

Згдно панвно в наукових колах теор, пвденна частина Сахари тисячолття тому рясно зрошувалася мусонними дощами, однак триваюче танення полярних льодовикв призвело до змщення мусонв на пвдень, а разом з ними на пвдень вд змстилася пустеля. Крм того, важливу роль в утворенн Сахари мг зграти антропогенний фактор, в тому числ ерозя грунту вд землеробства.

Також в вченй спльнот нема поки консенсусу з приводу того, чи може Сахара збльшитися в розмрах. У 2010 роц дослдження супутникових знмкв показали, що в Сахеле, тропчно савани на пвдень вд Сахари, ста все бльше рослинност, тому цлком можливо, що в майбутньому, незважаючи на глобальне потеплння, Пвденна Сахара зазелен. Опади збльшуються в пвнчнй частин пустел: так, в 2012 роц в Алжир вперше за багато десятилть випав снг.

Дослдження клматичного минулого Сахари ма не тльки сторичний або палеонтологчний нтерес. На очах всього 1-го поколння людство вже пережило висихання Аральського моря, що спричинило за собою змну клмату в Середнй Аз. Щоб запобгти подбним екологчн зла або повернути назад подбн процеси, викликан втручанням людини в природу, необхдно зрозумти, як вони вдбувалися на земл в минулому, без участ людини.

, оставишь ответ?
Имя:*
E-Mail:


Добро пожаловать!

Для того чтобы стать полноценным пользователем нашего портала, вам необходимо пройти регистрацию.
Зарегистрироваться
Создайте собственную учетную запить!

Пройти регистрацию
Авторизоваться
Уже зарегистрированны? А ну-ка живо авторизуйтесь!

Войти на сайт