Реферат на тему:039;039;Води суходолу Пвнчно Америки039;039;

Реферат на тему:''Води суходолу Пвнчно Америки''

Задать свой вопрос
1 ответ
Гпермаркет Знаньgt;gt;Географяgt;gt;Географя 7 класgt;gt;Води суходолу. Основн рчков системи. Велик озера, х походження
Пвнчна Америка багата на внутршн води. Здесь ротка одна з найбльших рчок земно кул - Мсссп, розташоване найбльше прсноводне озеро Земл - Верхн. Пвнчноамериканськ льодовики поступаються площею тльки льодовикам Антарктиди. на материк болота та значн припаси пдземних вод. Але розподлен води на територ континента дуже нервномрно.
Рчки. На больших просторах заходу, особливо у пвденно-захднй частин континенту, рчок дуже малюсенько. Подекуди х зовсм нема. А на пвденному сход рчкова мережа, навпаки, густа.
За винятком басейну внутршнього стоку, що розташований на пвденному заход континента, ус рчки несуть сво води до трьох океанв. Бльшсть рчок належить до басейнв Атлантичного Пвнчного Льодовитого океанв. Переважно це рвнинн рчки, як живляться здебльшого дощовими талими снговими водами.
Серед рчок басейну Атлантичного океану видляться Мсссп , назва яко в переклад з ндансько мови означа велика рчка. Це справд найбльша рка Пвнчно Америки, басейн яко охоплю шосту частину материку, одна з найбльших у свт.
На карт Мсссп разом з своми притоками нагаду могутн дерево, стовбуром якого власне Мсссп, а глками - Мссур та Огайо. Мсссп бере початок з невеликого озера на пвноч США, де несе сво води, утворюючи пороги й перекати. Тому рчка тут не судноплавна. Нижче мсця впадння в Мсссп притоки Мссур спостергаться величне видовище. Два могутн потоки, завширшки близько клометра кожний, течуть, не перемшуючись, протягом 150 180 км. Порвняно чиста та свтла вода Мсссп тече вздовж лвого берега. Поступово вона зливаться з каламутними водами Мссур, забарвлюючись у жовтуватий колр .
Псля впадння Огайо - найповноводншо притоки - об'м води в Мсссп зроста бльш як удвч. Ширина в цьому мсц сяга понад 2 км. Рчище ста звивистим, у ньому утворються багато полуостровв. Упадаючи в Мексиканську затоку, Мсссп утворю дельту, що за розмрами перевищу площу таких центральноамериканських держав, як Сальвадор, Гат, Ямайка та н. Щорчно дельта зроста на 25-100 м, просуваючись отдал в затоку.
Рчки басейну Тихого океану беруть початок у Кордильрах течуть у вузьких глибоких ущелинах. Ус вони вдносно коротк й бурхлив, на пвноч нередко багатоводн завдяки достатнм запасам вологи у льодовиках. Але з просуванням на пвдень багато рчок, що живляться талими снговими дощовими водами, у лтнй перод пересихають. Рчки басейну Тихого океану мають велик припаси гдроенерг. Особливо видляться пд цим оглядом найповноводнша з рчок басейну - Колумбя, на якй збудовано клька гдроелектростанцй. Серед больших рчок також Юкон Колорадо.
Озера. На материк насамперед видляють п'ять значних за: розмрами озер - Верхн, Мчиган, Гурон, Ер, Онтаро. Вони величезними сходинками спускаються до Атлантики вддають й свою воду через рчку Святого Лаврентя. Це - Велик озеро,, улоговини яких утворилися в тектончних прогинах, а потм були поглиблен давнм льодовиком. Велик озера важливим джерелом прсно води. Окрм того, вони нколи повнстю не замерзають, тому цлий рк придатн для судноплавства.
Ус озера з'днан мж собою вдносно короткими рчками. Та, що з'дну Ер й Онтаро, - Нагара отдала назву всесвтньо вдомому Нагарському водоспаду.

Дивовижн об'кти явища
Вода, що гуркоче. Саме так мовою мсцевих нданцв перекладаться назва Нагара. справд, шум води, що пада, можна почути на вдстан 25 км, а т, що перебувають бля водоспаду, змушен кричати, аби почути один одного. Водяний пил пднматься на висоту до 100 м. Острв Козиний подля водоспад на два потоки. Лвий, канадський, ма форму пдкови, досяга 48 м заввишки. Через цю частину водоспаду проходить близько 95 % усього об'му води Нагари. Права частина водоспаду, яка належить США, ма висоту 51 м. Нагарський водоспад - один з найпотужнших у свт. Якби водою, що за добу протка через водоспад, заповнити залзничн цистерни, то утворений ними ланцюг трич оперезав би земну кулю.
Значн за площею озера розташован й на пвнчному заход материка. У хньому утворенн також брав участь давнй льодовик. Клька безстчних залишкових озер на нагр' Большой Басейн. У наш час, утративши стк в океан, майже вс вони стали солоними. Найбльшим серед их Велике Солоне озеро.
, оставишь ответ?
Имя:*
E-Mail:


Последние вопросы

Добро пожаловать!

Для того чтобы стать полноценным пользователем нашего портала, вам необходимо пройти регистрацию.
Зарегистрироваться
Создайте собственную учетную запить!

Пройти регистрацию
Авторизоваться
Уже зарегистрированны? А ну-ка живо авторизуйтесь!

Войти на сайт