Даю 20 БАЛЛОВ! Безотлагательно! Черта рчки Амазонки(басейн, мсце витоку, напрямок теч,

Даю 20 БАЛЛОВ! Безотлагательно! Черта рчки Амазонки(басейн, мсце витоку, напрямок теч, рчкова равнина, притоки, режими та живлення, господарське використання) Географя 7 клас

Задать свой вопрос
1 ответ

На територ Пвденно Америки знаходиться найповноводнша рчка свту - Амазонка. нданц називають "Парана - Тнг", що означа "Королева рчок.  

  Амазонка бере початок у Перуанських Андах, дал тече в основному через територю Бразил, де називають також Солмойнс.  

  Довжина рчки 6,4 тис.км з Мараньйоном (з Укаял близько 7 тис.км). Амазонка збира води з площ у 7180 тис.км2. Бльша частина басейну Амазонки належить Бразил.  

  Рка прийма близько 500 приток, багато з яких величезн рки: близько 20 приток мають протяжнсть понад 1,5 тис. км. Найбльш прав притоки Укаял, Журуа, Мадейра, Тапажос, Шингу; лв са, Япура, Ру-Негру. Впадаючи, одна за ншою, багатоводн притоки швидко збльшують ширину рчки; псля злиття з Укаял Амазонка ма ширину близько 1,5 км, в середнй теч до 5 км, перед гирлом вд 80-до 150 км. Перед впаднням в Атлантичний океан русло Амазонки розбиваться мж большими островами на рукави, утворюючи воронкоподбн гирла.  

  Режим Амазонки довол складний. Прав притоки, як розташован в Пвденнй пвкул, лв у Пвнчнй пвкул, в итог рзночасового випадання у хн басейни дощв, мають паводки в протилежн пори року: прав притоки з жовтня по березень (лто Пвденно пвкул), лв з квтня по жовтень (лто Пвнчно пвкул). У звязку з цим Амазонка повноводна впродовж року сезонн коливання рвня води у значнй мр згладжен. Найбльше пдвищення рвня вдбуваться у квтн-липн, повнь трива понад 120 днв. В цей час вода виходить з низьких сберегалв затоплю лси у широкийй долин рчки.  

  Найнижчий рвень води у рчц спостергаться в серпн-вересн.  

  Пересчна витрата води у нижнй теч 120 тис м3/сек., величина рчного стоку 3800 км3.  

  Амазонка та притоки багат на органчну живнсть. Багато рослинних та тваринних органзмв вирзняються большими розмрами. У водах Амазонки росте найбльша водяна рослина вкторя (Victoria regia), живуть каймани, прсноводн дельфни, ламантини, водосвинки. Багато видв риб - понад 2000 (третина з числа усх прсноводних риб Земл), але тльки деяк з них мають промислове значення; найцннша праруку.  

  Головн порти Амазонки: ктос, Манаус, Обдус, Сантарен, бля гирла Белен (Пара).  

  Гирло Амазонки вдкрив спанець Внсент Яньс Пнсон у 1550 роц.  

  Першу мандрвку по рчц здйснив у 1541 роц спанець Францско де Орельяна. Неодноразово у дороз спанцям довелося вступати у сутички з войовничими нданцями. Бля гирла рчки Тромбетас битва була надзвичайно запеклою. що найбльше вразило конкстадорв, це те, що у перших рядах нданських вонв билися висок напводягнен жнки, озброн луком. Вони видлялися свою хоробрстю навть на тл свох одноплемнникв. Вдважн воячки нагадали спанцям античний мф про амазонок - жнок-вонв, що не знали поразок. Тому Орельяна назвав рчку Амазонкою. З тих пр на великй рчц побувало чимало вчених-дослдникв. Француз Кондамн, нмець Гумбольдт, англць Бейтс росйський мандрвник Лангсдорф наприкнц XVIII - початку XIX столття зумли проникнути у нетр Амазон вдкрили для науки дивовижний живий свт Королеви Рчок

, оставишь ответ?
Имя:*
E-Mail:


Последние вопросы

Добро пожаловать!

Для того чтобы стать полноценным пользователем нашего портала, вам необходимо пройти регистрацию.
Зарегистрироваться
Создайте собственную учетную запить!

Пройти регистрацию
Авторизоваться
Уже зарегистрированны? А ну-ка живо авторизуйтесь!

Войти на сайт