Охарактеризуйте взамозвязок форм рельфу тектончних структур на територ Украни

Охарактеризуйте взамозвязок форм рельфу тектончних структур на територ Украни

Задать свой вопрос
1 ответ

Рельф Украни досить рзномантний. На рвниннй територ Украни, що частиною велико Схдновропейсько рвнини, чергуються низовини височини. На заход пдносяться грськ пасма Укранських Карпат, на крайньому пвдн височать пасма Кримських гр.

Поверхня територ Украни формувалася протягом багатьох геологчних епох. На розвиток вплинули новтн (сучасн) тектончн рухи, давн зледенння вдкладання лесв (жовтувата пориста порода, що утворилась в льодовиковий перод), коливання рвня моря, ерозйна бота рчок втру, господарська дяльнсть людини.

70 % сучасно поверхн Украни займають низовини, 25 % це височини тльки 5 % гори.

Низовини, височини пылай неоднаков за висотою формами рельфу.

Пднятсть рвнинно частини територ Украни над рвнем моря становить у середньому 175 м. На Азово-Чорноморському узбережж абсолютн висоти коливаються в границах 10-15 м, на височинах 300-400 м. Грськ хребти досягають 1700-2000 м, найвищою точкою вс Украни гора Говерла (2061 м) в Укранських Карпатах.

Тектончна геологчна будова. Низовини, височини пылай Украни приурочен до рзних тектончних структур, що впливали на розвиток сучасного рельфу, поверхню окремих частин територ.

Територя Украни ма складну тектончну будову, яка сформувалася протягом тривало геологчно стор. Бльша частина територ Украни належить до Схдновропейсько платформи, яка ма давнй кристалчний фундамент. Крм не, здесь Захдновропейська Скфська платформи, складчаст структури Середземноморського рухливого поясу.


У геологчнй будов гр беруть участь породи рзного вку, складу та походження. Адже горотворч процеси здесь започаткован ще в кммерйську епоху, а в альпйську вдбулося омолодження гр.

Закономрност поширення корисних копалин. Добувають корисн копалини, як верховодило, з невеликих глибин (до 1 тис. м). Отож вони тсно пов'язан з будовою саме верхнх шарв земно кори. Тому для рзних тектончних структур характерн певн групи корисних копалин.

Корисн копалини осадового походження поширен переважно в границах тектончних западин плит платформених областей, а також передгрських крайових прогинв. Тобто вони характерн для структур, як в минулому були басейнами нагромадження осадового матералу, що зносився з прилеглих територй.

Магматичн та метаморфчн породи потрбно шукати в горах з слдами вулканчних процесв, а також у кристалчних щитах, де близько до поверхн залягають давн магматичн та метаморфзован породи. Формуються хн родовища, як управляло, на стиках лтосферних плит. Наприклад, на материках у мсцях розвитку рифтових зон утворюються родовища марганцю, залза та мд. У зон зткнення материкових лтосферних плит виникають поклади мд, срки, урану.


Торфов родовища знаходяться переважно на Полськй низовин, в рчкових равнинах.

В Укран виявлено за останн роки близько 150 нових нафтових, нафтогазових, газоконденсатних газових родовищ. Родовища нафти газу зосереджено в трьох регонах: Карпатському, Днпровсько-донецькому, Причорноморсько-кримському.


, оставишь ответ?
Имя:*
E-Mail:


Добро пожаловать!

Для того чтобы стать полноценным пользователем нашего портала, вам необходимо пройти регистрацию.
Зарегистрироваться
Создайте собственную учетную запить!

Пройти регистрацию
Авторизоваться
Уже зарегистрированны? А ну-ка живо авторизуйтесь!

Войти на сайт