Особливост розвитку освти науки й культури першо половини 19 ст

Особливост розвитку освти науки й культури першо половини 19 ст

Задать свой вопрос
1 ответ

Основним змстом процесв, що вдбувалися в культур цього перхвалу, було становлення модерно укрансько культури. Цей процес спввдносився з укранським нацональним вдродженням. Вдсутнсть власно державност, нацональне гноблення, мперськ кордони, що гнорували етнчну укранську територю, мали негативний вплив на розвиток культури.

Культурн взамини мж Украною та Росйською мперю у ХХ ст. набули ншого характеру, нж у попередн часи. Вища за рвнем розвитку укранська культура XVIXVIII ст. позитивно впливала на Росйську державу та сприяла вропезац. Внаслдок цього вищ за культурно-освтнм рвнем укранськ дяч усвдомлювали для себя представниками ншо нацональност, в Росйськй держав такими х уважали. У ХХ ст., з потерею сво державност, Украна позбулася сво культурно переваги над Росю. Внаслдок того, що мперя цлеспрямовано перетворювала Надднпрянщину на пересчну провнцю, чимало талановитих укранцв вдчували неможливсть проявити сво здбност на Батьквщин та вимушен були шукати кращих можливостей в мперських столицях. Багатьох укранських культурних дячв мперськ деологи абсолютно безпдставно зарахували до представникв росйсько культури. Проте бльшсть з их, навть далековато вд рдно земл залишалася представниками свого народу, продовжувала своми працею творчстю служити Укран. Тому хн досягнення, хоч здйснен за границами Батьквщини, належать до укрансько культури.

Перебування пд мперською владою спричинило змни у змст укрансько культури. Бльшсть здобуткв архтектури, скульптури, образотворчого мистецтва втратили нацональн риси вдтепер так чи накше допомагали звеличувати мперську владу.

Позитивний вплив Украни на культурний розвиток Рос представники росйсько великодержавно деолог намагалися гнорувати. Уособленням цих поглядв стало твердження росйського громадського дяча, Вссарона Блнського, що злившися навки з динокровною й Росю, Малорося вдчинила до себе двер цивлзац, освт, мистецтву, науц... Так думки, незважаючи на хню безпдставнсть, мперя послдовно обстоювала, пояснюючи характер сво нацонально-культурно полтики на укранських землях.

У дуже важких умовах розвивалася культура на захдноукранських землях, пдпорядкованих Габсбургам, де укранц потерпали вд онмечування, яке поднувалося з полонзацю у Галичин, мадяризацю в Закарпатт та румунзацю на Буковин.

Австрйська мперя розглядала захдноукранськ земл як вдстал провнц та цлеспрямовано збергала хн другорядне становище стосовно центру. Внаслдок цього захдноукранськ культурн дяч, як хн брати-надднпрянц, вимушен були шукати можливостей прояву свох здбностей за границами рдного краю.

, оставишь ответ?
Имя:*
E-Mail:


Добро пожаловать!

Для того чтобы стать полноценным пользователем нашего портала, вам необходимо пройти регистрацию.
Зарегистрироваться
Создайте собственную учетную запить!

Пройти регистрацию
Авторизоваться
Уже зарегистрированны? А ну-ка живо авторизуйтесь!

Войти на сайт