как паявилась свенья

Как паявилась свенья

Задать свой вопрос
1 ответ
Якщо ж людину порвнюють з свинею, то це - або нехлюй, або негдник. Ну, хба що любляча мать назве пестливо сво немовля малюсеньким пацятком за кругленьк щчки чи за розхляпану кашу...

- В уявленн укранцв, як в багатьох нших народв, свиня - негативний персонаж, - сказать Оксана Левчук, аспрант кафедри укрансько фольклористики м. Фларета Колесси Нацонального унверситету м. вана Франка. Вдомий укранський фразеологзм пдкласти свиню означа завдати прикрощв, непримностей, вчинити пдступно. Якщо говорити про символку, свиня - це знак бруду, жадбност, нахабства, впертост, нечистих, грховних людських бажань звичок. 

Свиня сама винна в тому, що з нею асоцюють так риси. Бо поводиться так, як... свиня: ри землю, лзе в город, кучаться в болот. 

- багато укранських прислвв приказок, як говорять про свиню як знак бруду, - розповда Оксана Левчук. - Кажуть: брудний, як свиня; свиня, хоч жаднаться, та знов у болот валяться; свиня не зсть поки не виваля; у свин своя звичка: як не в репяхах, то в болот. Свиня як символ нахабства, впертост вдображена у прислвях та приказках: дрка в плот - свиня лзе; посади свиню за стл, а вона й ратиц на стл; свин тльки рило просунути - а там вся пролзе.

Якщо говорити про християнське уявлення, яке накладаться на всю народну творчсть, то пд його впливом у люд виникла така легенда. За земного життя суса Христа вре намагалися його випробовувати, вони заховали жнку пд корито й казали: Якщо ти Бог, то скажи, хто там захований. сус Христос добре знав, хто там, але вдповв, що там свиня. если вре вдкинули корито, то звдти вибгла свиня. Ця легенда каже, що вдтод вре не споживають свинини. навть не вимовляють слово свиня, замнюючи його висловами ця тварина. За словами Оксани Левчук, про негативне ставлення до свин свдчить вангельська сказка про блудного сина. Коли блудний син став свинопасом, до нього ставилися з презирством, бо це вважали найганебншою працею. А ще у книз Соломона порвняння, если гарну, але не надто розумну жнку порвнюють з свинею, обвшаною золотом. 

- У народному уявленн, в казках, легендах чорт вигляда як свиня з малими ржками з рудою шерстю, - розповда фольклорист. - Рудий колр також несе негативне навантаження. Роги, звсно, також. таке прислвя: Якби свин роги - вона б людей поколола. 

Слово свиня в укранцв ма багато синонмв з рзними вдтнками значення. Порося, як будь-яка маленька тваринка, асоцються з чимось симпатичним. Кабан - прастота, бешеный родич свин, кнур - самець свин, свиня, льоха - свиноматка. У дитячому мовленн пестливе паця. А якщо розвивати синонмчний ряд, то надибумо чимало слв з негативним, лайливим значенням - свинюка, свиняка, свинтус, свинота. Свинота чи свинтус це черта для нечепури, свинюка негдник, невдячна людина. А в деяких далектах тварину називають чичуга, ринда, роха. Жартвливо кажуть безрога.

Цей негатив в образ ще не означа, що саму тварину укранц не шанували. Свиня як господарська тварина несе нше смислове навантаження в Укран завжди вирощували свиней, до их ставилися уважно, як до вс худоби в господарств. Если тварина хворла, до не кликали бабок, як нашптували, аби тварина одужала. Були ритуали, если вперше годували порося псля вдлучення вд матки. Для цього спецально замшували т100, випкали три хлбц, господиня псля Служби Божо, натщесерце йшла годувати порося. При цьому примовляла: Щоб було стльки сала, як панська джа. Традицйно в нас вирощували свиней свтло маст. Вважалося, чорна чи темношерста свиня матиме темне сало темне мясо.

Свиня заслужила шану за свою плодючсть. Эмблемой плодючост вважають переважно дику свиню, яка також эмблемой самовдданого материнства. У природ дика свиня, яка захища потомство, найбльш небезпечний звр. Зображення диких кабанв, вепрв використовували у геральдичнй знакц. У лсистй мсцевост, де важливе значення малюсенько мисливство, вепри були символами успшного полювання, х зображали на знаках кланв, родв, навть князвств.

- Разом з знаккою плодючост свиня символзу достаток укранську гостиннсть, розповда пан Оксана. Традицйно, гостей приймали хлбом-сллю, частували салом. Дотепер сало вважаться традицйним укранським нацональним продуктом. Кажуть, пд час татарсько навали вороги забирали вс припаси й худобу в селян, щоб прогодувати орду. Усе, крм свиней. завдяки свиням люди виживали. Тому можна говорити про певне сторичне значення свиней для укранського народу. Як гуси врятували Рим - свин врятували Украну. 
, оставишь ответ?
Имя:*
E-Mail:


Добро пожаловать!

Для того чтобы стать полноценным пользователем нашего портала, вам необходимо пройти регистрацию.
Зарегистрироваться
Создайте собственную учетную запить!

Пройти регистрацию
Авторизоваться
Уже зарегистрированны? А ну-ка живо авторизуйтесь!

Войти на сайт