Визначте риси, притаманн нацональному руху в укранських землях на початку ХХ

Визначте риси, притаманн нацональному руху в укранських землях на початку ХХ ст. в роки Першо свтово

Задать свой вопрос
1 ответ
Рвень нацонально самосвдомост на Волин та Галичин на початку ХХ ст.Волинь Галичина наприкнц ХХ перших десятилттях ХХ ст. мали багато особливостей, що ускладнюють порвняння та узагальнення сторичних явищ на цих теренах. Захдноукранське суспльство рзнилося рвнем нацонально свдомост, культурним розвитком, релгйною приналежнстю. Причини ж цих вдмнностей, як зазначав ван Лисяк-Рудницький, лежать не в самй народнй субвенц, яка дентична обабч Збруча, а у вдмннй полтичнй та (частково) культурнй формац, що виплива з ншого сторичного розвитку, обставин, виховання [6, 213].

Однак не випадково нший вдомий сторик Степан Томашвський писав свого часу так: Рзниця в нацонально-полтичному становищ укранцв по см по тм боц австрйсько-росйського кордону така, що висше розвинут, хоч малй частин свого народу в Галичин, припала роль (не перший раз в стор) бути розсадником полтично думки нацонально свдомост серед одного з найбльших людв вропи, дей, як сам собою мусять вести за собою полтичний господарський зрст цло Украни [8, 6].

Як вдомо, галичани, проживаючи пд владою конституцйно монарх Австро-Угорщини, набули певного досвду полтично та економчно самоорганзац. Не будемо здйснювати аналз прихованих обстоятельств далекосяжних цлей полтики правлячих кл Австро-Угорсько монарх щодо укранцв, однак залишаться фактом, що укранська мова та культура здесь не переслдувалися. Проте його у цлому позитивне ставлення до укранського питання приводить до посилення антиукранського руху польських сил у Галичин, як блокуються з москвофлами. За обставин панування на теренах Галичини представникв польсько нацональност розвй укранського руху був надзвичайно складним. Однак снувала цла мала обстоятельств, що, за визначенням вана Лисяка-Рудницького, стали позитивними чинниками для становлення нацонального руху галицьких укранцв.

По-перше, це релгйна ситуаця в кра, яка загострювала в укранцв почуття нацонально окремшност. Майже вс галицьк укранц, за незначними винятками, належали до греко-католицько церкви. Схдний ритуал чтко вдрзняв х вд полякв водночас пдпорядковансть Риму захищала х вд згубного впливу росйсько православно церкви. В той самий час спльна православна вра чи не наймцнше привязувала надднпрянських укранцв, зокрема волинян, до Рос.

ншою перевагою укранського руху в Галичин, про яку частково вже згадувалося, було те, що вн дяв у конституцйнй держав. Умови вдкритого полтичного життя забезпечували формування провдникв, як набували майстерност в органзацйних справах парламентських процедурах.

Третм позитивним чинником стала та допомога, яку нацональний рух у Галичин отримував з Центрально-Схдно Украни. Ц мпульси видозмнили свтогляд нацонального руху в Галичин, позбавили його вузького провнцалзму забезпечили всеукранською деологю [6, 476-477].

Схдна Галичина, де бльшсть населення становили укранц, поступово перетворилася на могутнй генератор дей нацонального визволення та обднання укранських земель. Михайло Грушевський, визначаючи мсце Галичини в стор загальноукранського нацонального вдродження, наголошував на важливост взамовпливв Надднпрянщини та Галичини, що отдало змогу укранцям досягнути помтного поступу на шляху усвдомлення для себя як окремо нац [3, 105].

Чверть столття перед Першою свтовою вйною вдбувалося нтенсивне формування початкових основ новтньо нацонально свдомост укрансько нац. Як вдомо, через сторичн причини цей процес, головним чином, мав мсце в нтелгентних верствах нац. нтелгенця мусила стати на чол нац в боротьб за здобуття полтичних нацональних прав. Цей висновок, досить тривальний для сучасного дослдника, був вельми важливим в умовах суспльно-полтичного життя початку столття, если мляве й аполтичне культурництво переживало глибоку кризу няк не наважувалося на ршучий крок очолити полтичний рух нац.

Дослдження соцально та демографчно ситуац засвдчують, що укранське населення залишалося аграрно-ндустральним за свою структурою нравом; х познача довол низький рвень урбанзац. За соцальними та фаховими даними перепису 1897 р. у Росйськй та 1900 р. в Австро-Угорськй мперях можна простежити нрав розподлу прац мж найбльшими етнчними гр
, оставишь ответ?
Имя:*
E-Mail:


Последние вопросы

Добро пожаловать!

Для того чтобы стать полноценным пользователем нашего портала, вам необходимо пройти регистрацию.
Зарегистрироваться
Создайте собственную учетную запить!

Пройти регистрацию
Авторизоваться
Уже зарегистрированны? А ну-ка живо авторизуйтесь!

Войти на сайт