Розкажть про снхайську революцю 1911-1912р. у Кита та пдсумки. Пожалуйста

Розкажть про снхайську революцю 1911-1912р. у Кита та пдсумки.
Пожалуйста

Задать свой вопрос
1 ответ

Полтична криза в Кита загострювалася. У 1908, по смерт мператриц Ци С, правителем проголошено онука дворчного Пу, а реальну владу захопила маньчжурська знать, яка усунула з вищих посад китайську аристократю.

У травн 1911 уряд передав право на будвництво залзниць у ряд провнцй спльному британо-франко-нмецько-американському консорцуму, вдбравши його у китайських акцонерних компанй. Це викликало хвилю невдоволення та спровокувало повстання у Сичуан, а ввечер 10 жовтня виступили революцйно налаштован солдати гарнзону в Учан. Тунмнхой очолив ц повстання та поширив х на сусдн провнц почалася Сньхайська революця (вд назви року з 30 счня 1911 до 17 лютого 1913 за китайським календарем).

29 грудня 1911 представники 17-ти повсталих провнцй у Нанкн (пвденнй столиц) проголосили Китай республкою й обрали Сунь Ятсена тимчасовим президентом. Однак республканський уряд контролював злее частину терену крани, в Кита тривала громадянська вйна. Командувач мператорськими вйськами генерал Юань Шикай (18591916), який свого часу мав репутацю лберала, не приховував власних претензй на абсолютну владу. Тому, прагнучи припинити громадянську вйну й уникнути ноземного вторгнення, Засунь Ятсен у середин свирепого 1912 вдався до компромсу. Вн вдмовився вд посади президента на користь Юань Шикая, а маньчжурська династя, у свою чергу, вдмовилася вд престолу, хоча за нею залишалися палаци, земл, майно. Новий президент вдразу ж перевв уряд з революцйного пвдня до Пекна, контрольованого його вйськами, жорстоко придушив селянськ та робтнич виступи та встановив режим особисто диктатури. Його пдтримали й ноземн держави, надавши велику банквську позику.

Засунь Ятсен та нш дяч Тунмнхою за участю частини лбералв створили 25 серпня 1912 нову партю омньдан (Нацональна партя). Загалом вона дотримувалася трьох народних принципв, щоправда, без вимоги зрвняльного передлу земл. Юань Шикай вдразу ж розпочав переслдування омньданвцв, тод в липн 1913 Засунь Ятсен закликав люд до друго революц. Проте повстання було придушене урядовими вйськами, кервники забороненого омньдану емгрували, а Юань Шикай, розпустивши парламент, скасував конституцю та проголосив для себя вйськовим тераном. У 1915 вн спробуваав оголосити для себя мператором, але його монархя тривала злее 82 дн. Республканський устрй було повернуто. Незабаром, за пдтримкою Комнтерну, партя омньдан посилила сво позиц: перемога революц стала остаточною.

, оставишь ответ?
Имя:*
E-Mail:


Последние вопросы

Добро пожаловать!

Для того чтобы стать полноценным пользователем нашего портала, вам необходимо пройти регистрацию.
Зарегистрироваться
Создайте собственную учетную запить!

Пройти регистрацию
Авторизоваться
Уже зарегистрированны? А ну-ка живо авторизуйтесь!

Войти на сайт