напишть реформи 70-80-х рр. 19 ст в Япон

Напишть реформи 70-80-х рр. 19 ст в Япон

Задать свой вопрос
1 ответ
Реформи 70-80-х pp. Особливост економчного розвитку

На вдмну вд Китаю, де традицоналзм консерватизм перешкоджали прийняттю вропейських нововведень, молодий мператор Мцухто ршуче вдався до творчого запозичення досвду вропи. Японська цивлзаця виявилася сприйнятливою для зовншнх впливв.

Розвиток Япон в останнй третин XIX ст. прискорився. Реставраця влади мператора супроводжувалась усуненням вд управлння державою тих больших землевласникв, як чинили опр проведенню актуальних реформ. Очолений мператором уряд спирався на пдпримницьк кола нових землевласникв, як були пов'язан переважно з сльським господарством, торгвлею та лихварством. Це обумовило нрав реформ.

Важливу роль у послабленн впливу великих землевласникв (князв) вдграла аграрна реформа, за якою частина земл вдйшла до селян. Унаслдок реформи селяни отримали в приватну власнсть т длянки земл, що х вони обробляли. Замсть естественного податку було введено диний поземельний у розмр 3% од вартост земл. Та навть такий незначний податок виявився непдсильним для селян, бо вартсть земл в Япон була дуже високою. Для сплати податку доводилося продавати до 50% урожаю. Зрештою, до 1890 р. 67% селян змушен були продати сво длянки.

все ж реформа отдала простр для розвитку товарного виробництва.

Не забарилась вйськова реформа. Армя комплектувалася на основ загально вйськово повинност. Було створено вйськов академ та нш навчальн заклади. Офцерський корпус комплектувався з самурав. Японя готувалася до здйснення широкомасштабних планв експанс на континенту.

Знищення князвств, введення префектур дозволило подолати роздробленсть крани консолдувати загальнонацональний ринок (адмнстративна реформа).

Реформи 70-80-х pp. вирвали Японю з мжнародно золяц, долучили до свтового господарства, сприяли формуванню ндустрального суспльства полтичному розвитков.
Слабксть пдпримницького капталу обумовила провдну роль держави у створенн великих пдпримств та арсеналв. Острвна крана субсидюванням заохочувала розвиток сво промисловост, вддаючи перевагу фрмам, як працювали на потреби арм та флоту. У 80-90-х pp. чимало державних фабрик заводв було передано в оренду або продано приватним особам на пльгових умовах. Утворилися велик фрми ("Мцу", "Мцубс", "Ясуда", "Асано"). Пдпримства нередко передавалися до рук землевласникв, вищих службовцв. Так складався тсний зв'язок мператорського двору, землевласникв пдпримцв. За рахунок держави було створено систему транспорту зв'язку. А втм, у промисловост домнували дрбн пдпримства. Рвнем технчного розвитку Японя значно поступалася вропейським державам.

Зростання японсько промисловост




Роки

Виробництво (у тис. т)

вуглля

чавуну

стал

1895

4773

25

1

1913

21 316

240

255

ндустральний розвиток вдчутно змнив .соцальну структуру японського суспльства. Формувався клас пдпримцв. У систему наймано прац втягувалася дедал бльша частина населення.
Переплетення нтересв мператорського двору, землевласникв промисловцв, жорстк методи експлуатац населення, орнтаця на континентальну територальну експансю визначили сворднсть японського розвитку ндустрального суспльства. Зовншньополтична експанся в Япон набула чолового значення як нацональна стратегя модернзац суспльства.
, оставишь ответ?
Имя:*
E-Mail:


Последние вопросы

Добро пожаловать!

Для того чтобы стать полноценным пользователем нашего портала, вам необходимо пройти регистрацию.
Зарегистрироваться
Создайте собственную учетную запить!

Пройти регистрацию
Авторизоваться
Уже зарегистрированны? А ну-ка живо авторизуйтесь!

Войти на сайт