Роль Запорозько Сч у вонно-полтичних подях друго половини XVII ст.

Роль Запорозько Сч у вонно-полтичних подях друго половини XVII ст.

Задать свой вопрос
1 ответ
Роль Запорозько Сч у вонно-полтичних подях 6080 рр.
XVII ст. Псля створення Укрансько козацько держави Запорозька Сч пдлягала влад гетьмана, хоча й збергала певну автономю у внутршньому житт. Проте запорозька старшина прагнула вдгравати самостйну роль у полтичному житт козацько Украни. Це послаблювало владу гетьмана, дестаблзувало ситуацю в держав. Псля смерт Б. Хмельницького Запорожжя виокремилося в державне утворення, яке злее формально пдпорядковувалося гетьману, проводячи самостйну внутршню зовншню полтику. Така полтика нередко йшла врозрз з полтикою гетьманв.
Протистояння мж гетьманами й запорозькою старшиною було вигденьке царському уряду.
Псля укладення Андрусвського перемир'я 1667 р. Запорозька Сч перебувала пд контролем Реч Посполито Московсько держави, а фактично здйснювала самостйну полтику, керуючись лише власними нтересами. За Вчним миром 1686 р., Сч пдпорядковувалася злее московському королю. Саме вд цього часу були заборонен будь-як ВДНОСИНи запорожцв з Польщею та Кримським ханством, а для контролю над козаками на запорозьких землях збудували фортец, де розмстили московськ задатки.
За роки Нацонально-визвольно вйни на Сч теж вдбулися певн змни. Запорожц об'днувалися в курен вйськов та адмнстративно-господарськ одиниц. До их входили також юнаки хлопчики, як готувалися стати козаками молодики джури. Очолював курнь отаман. Його обирали козаки куреня. Пд час вонних походв з курнних козакв формувалися полки та сотн, обирали полковникв сотникв.
Об'днання запорозьких козакв в одну органзацю називалося кошем, Запорозькою Сччю. очолював кошовий отаман. Курнн отамани разом з кошовим правили Сччю. В умовах майже постйних бойових дй х роль зростала. Навть з'явилася посада кошового гетьмана. У Запорозькй Сч дотримувалися традиц козацько демократ соцально рвност. Дяли козацьк ради. На их, зокрема, запорожц розподляли угддя мж куренями, обирали кошового, писаря, суддю, осавулв та нших старшин.
Тривала вйна й негаразди сприяли напливу охочих долучитися до братства запорожцв. Це були переважно знедолен й ображен, що перетворювало Сч на вибухонебезпечне середовище, яке гостро реагувало на будь-як утиски й обмеження прав свобод.
Кошовий отаман . Срко. Одним з найвдомших отаманв Запорозько Сч друго половини XVII ст. був ван Срко (початок XVII ст. 1680 р.).
Постать . Срка одна з найбльш суперечливих в укранськй стор. Уперше в письмових джерелах м'я . Срка згадуться в 1653 р. У 16581660 рр. подльськ козаки обирали його внницьким (кальницьким) полковником. . Срко був серед тих, хто виступав проти гетьмана . Виговського. Саме вн органзував здйснив вйськовий похд на Аккерман, що спричинив розпад украно-татарського союзу й не дав можливост . Виговському скористатися результатами перемоги пд Конотопом. . Срко з своми козаками примусив . Виговського зректися булави зробив усе можливе, щоб вона потрапила до рук Ю. Хмельницького. За це вн отримав вд росйського царя винагороду двст золотих та на триста рублв соболв.
Псля пдписання Слободищенського трактату 1660 р. . Срко виступив проти нього, залишив полковництво й пшов на Запорожжя. У 1660 1661 рр. брав участь у походах запорозьких козакв проти Кримського ханства. Псля обрання . Брюховецького гетьманом в 1663 р. . Срко вперше став кошовим отаманом Вйська Запорозького. У 1663 р. вн здйснив два вдал походи до Криму, завдавши вдчутних поразок ханським ордам. Наступного року разом з московськими вйськами здйснив похд на Правобережжя розгромив загони польського полковника С. Чернецького правобережного гетьмана П. Тетер. Псля укладення Андрусвського перемир'я 1667 р. мж Мо-сковю Рччю Посполитою . Срко деякий час пдтримував П. Дорошенка в його боротьб за возз'днання козацько Украни, але псля того, як правобережний гетьман виршив прийняти протекторат турецького султана, виступив проти нього.
Восени 1667 р. . Срко став полковником Харквського полку на Слобожанщин здйснив похд до Криму: 8-тисячне козацьке вйсько розгромило татарську орду поблизу само Кафи (сучасна Феодося) визволило близько 2 тис. бранцв. Цей переможний похд обернувся поразкою для П. Дорошенка та його вйська в боротьб за об'днання Украни, вн утратив союзникв татар.
У 1670 р. запорожц знову обрали . Срка свом кошовим. Того ж року вн здйснив похд на Очакв, турецьку твердиню на узбережж Чорного моря, захопив зруйнував .
У жовтн 1671 р. новий крутий поворот . Срко разом з М. Ханенком присягнув Реч Посполитй зобов'язався воювати з Кримським ханством.
У 1672 р., псля усунення вд влади Д. Многогршного, . Срко виршив поборотися за гетьманську булаву, але зазнав поразки. Полтавський полковник Ф. Жученко захопив .
, оставишь ответ?
Имя:*
E-Mail:


Добро пожаловать!

Для того чтобы стать полноценным пользователем нашего портала, вам необходимо пройти регистрацию.
Зарегистрироваться
Создайте собственную учетную запить!

Пройти регистрацию
Авторизоваться
Уже зарегистрированны? А ну-ка живо авторизуйтесь!

Войти на сайт