у якому тисячолтт снувала трипльська культура?даю 80 балв

У якому тисячолтт снувала трипльська культура?даю 80 балв

Задать свой вопрос
1 ответ
На всй територ Украни, починаючи вд VI тисячолття до 1 тисячолття перед Рздвом Христовим, утворилася культура, яка напротяз всього свого снування малюсенька цлком виразн риси. Засновниками Трипльско культури були племена, що просунулись з Балкан та Подунав'я до Прикарпаття. сну деклка типв перодизац триплько культури. Перший це тип перодизац Т. Пассека, який складаться з трьох етапв:

1) Раннй: 4000-3600 до Р. Х. (Прутсько-Днстровське межирччя)

2) Середнй: 3600-3100 до Р. Х. (Днстро-Бузьке межирччя)

3) Пзнй: 3100-2500 до Р. Х. (Днстро-Днпровське межирччя)

Другий тип перодизац належить Вкентю Хвойко, який вважав, що трипльска культура мстком мж епохами каменю та бронзи. Тому, доречно подлити на два етами:

1) Зв'язаний з кам'яним вком

2) Зв'язаний з мдним вком

Перший характеризуться вдсутнстю скотарства та розвиненим землеробство. Отличительна примитивнсть у формах посуду та використання кремневих або кам'яних знарядь прац. Були розвинут рибальство, збиральництво, полювання. Селилися здебльшого бля води, у землянках. Характерн так поселення, як Лука-Врублевецька, Бернашвка, П'янишкв, Ленквц.

Другий пов'язаний з використання знарядь прац та збро з мд, бльш розвинута керамка. До того ж, починають закрплюватися патрархально-родов вдносини. Найбльшими поселеннями були Усатове та коло Городська.

Але давайте бльш детально розглянемо ще й перодизацю Т. Пассека.

Раннй етап:

У цей час трипльськ племена розселялися у басейн Днстра Пвденного Бугу. Житла будували у вигляд землянок або напвземлянок, а також переважно наземн, стни робили з дерева або плоту, який обмазували глиною. На ранньому етап розвитку трипльсько культури з'являються також наземн будвл прямокутно форми. У поселеннях, розташованих на пдвищених плато, розмщення жител нагадувало форму кола чи эллипсу. Основою господарства було хлборобство, скотарство, полювання, збиральництво, рибальство. Сяли пшеницю, ячмнь, горох. Обробляли землю за допомогою мотиг, а сбор збирали за допомогою серпв з кремнними вкладнями. Базу тваринництва складала велика рогата худоба, потм були свин, ввц, кози, а також вдомий домашнй кнь. Значного розвитку досягли гончарн вироби. Лепили посуд, намисто, модел житла, амулети. Модел житла та амулети мали ритуальне призначення були пов'язан з хлборобськими культами. Поверхню посуду вкривали заглибленим узором або канелюрами у вигляд стрчок з клькох паралельних лнй, що утворювали спральн форми узору. Таким узором вкривали також бльшсть статуеток.

Середнй етап:

На цьому етап територя розселення розширилася вд Схдно Трансльван на захд до Днпра на схд. Вони зайняли територ в район сточищ Верхнього Середнього Днстра, Прута, Серета, Пвденного Побужжя та Правобережжя Днпра. Поселення вже були значно бльш за розмром та розмщалися бля рчок та струмкв. Житла в план мали форму видовженого прямокутника й будувалися на фундамент з розколотого дерева, покладеного впоперек, на нього накладався товстий шар або клька шарв глини. Плетен дерев'ян стни на стовпах загородки в середин житла обмазували глиною, з глини будували печ на дерев'яному каркас, припчки, лежанки коло печ. Збльшувалася кльксть населення та посвн площ. Скотарство теж набуло бльшого розвитку, а ось полювання набуло допомжного значення. Знаряддя прац виробляли з кременю, камню та кстки тварин. Почалося видобування мд з родовищ на Волин та у Поднстров'. Також бльш високого рвня досягло гончарство. Характерним для кнця цього перхвалу став монохромний спральний орнамент, нанесений чорною фарбою на жовтувато-червонуватому ангобу. Посуд рзних форм лплено руками, можливе застосування повльного гончарного кола. Суспльний лад на цей перод залишався матрархально-родовим.

Пзнй етап:

За пзнього перхвалу значно поширилася територя, заселена трипльцями: на земл сх. Волин, сточища pчки Случ й Горин, обидва береги Кива. Зросло значення скотарства, яке складалося переважно з дрбно рогато худоби. За цього пероду складаться патрархальний лад. У зв'язку з контактами з ншими племенами зникають багато рис, характених для трипльсько культури попереднх етапв. Змнються нрав житлобудвництва, зника спральна орнаментаця в мотивах розпису посуду типов трипльськ його форми, натомсть з'являться новий тип посуду, орнаментованого вдтисками шнура, схематизуться антропоморфна пластика. З'являться новий тип поховання в ямах з насипом та без насипу з кам'яною обкладкою навкруги витворються ритуал поховання, подбний обычаев сусднх патрархальних племен ямно культури. 
, оставишь ответ?
Имя:*
E-Mail:


Добро пожаловать!

Для того чтобы стать полноценным пользователем нашего портала, вам необходимо пройти регистрацию.
Зарегистрироваться
Создайте собственную учетную запить!

Пройти регистрацию
Авторизоваться
Уже зарегистрированны? А ну-ка живо авторизуйтесь!

Войти на сайт