Визначте хронологчну послдовнсть ключових подй стор християнсько церкви у вроп

Визначте хронологчну послдовнсть ключових подй стор християнсько церкви у вроп

Задать свой вопрос
1 ответ

Яскравою сторнкою Середнх вкв були хрестов походи. 27 листопада 1095 р. Папа Римський Уран  у Клермон закликав християн звльнити Гроб Господнй. У Святу Землю рушило християнське вонство вд простих людей до монархв. В итог Першого хрестового походу в Палестин постали чотири держави хрестоносцв. Загалом вдбулося всм походв. Проте вже четвертий показав, що дея священно вйни проти ворогв християнства втратила будь-яку привабливсть, а хрестовий рух втратив сенс. У 1291 р. пала остання фортеця хрестоносцв у Палестин.

Хрестов походи породили таке явище як духовно-рицарськ ордена. Як стали вагомими чинниками середньовчно стор.

У Х ст. католицька церква досягла вершини сво могутност. Але саме в цей час й стала загрожувати давня небезпека ресь. Рзн ретичн вчення швидко ширилися вропою. Для боротьби проти их церква застосовувала будь-як засоби: переконання, проповд, нквзицю, хрестов походи. Але приборкати ресь церква так остаточно не змогла.

ХV ст. стало кризовим для католицько церкви.  Папи Римськ втрачають свою колишню могутнсть. Навть на 70 рокв потрапляють у полон до французьких королв (Авньйонське полонення). Остаточно могутнсть пап пдрвала Велика схизма.

Розбрат у церкв примусив задуматися. Чи правильним шляхом йшло суспльство до Бога. Знову спалахнув рух ретикв. Найсильнший рух за оновлення церкви спалахнув у Чех був повязаний з вченням Яна Гуса. Хоча рух вдалося приборкати, негаразди Католицько церкви на цьому не скнчилися. Але то вже нша сторя.

Культура середньовччя була тсно повязана з релгю церквою. Бо саме релгя визначала свтогляд середньовчно людини.

Перш столття середньовччя називали темними вками навряд чи х можна назвати сприятливими для поступу культури. Проте саме в цей перод вдбувалося народження ново вропейсько середньовчно культури, яка черпала сво початки з антично спадщини, культури варварв християнства. Перш результати тако взамод стали вдчутними в перод Каролнгського вдродження (Перод правлння Карла Большого).

У наступн два столття (Х-Х ст.) у культур знову спостергався занепад вона замкнулася за мурами монастирв. Здесь за мурами роздуми монахв породили схоластику способ логчного мислення пзнання. Схоласти прагнули пзнати, як взамозвязан Бог, Всесвт людина. Вершиною середньовчно схоластики стала дяльнсть Фоми Аквнського (1225 1274).

Освчених людей у середн вки було вдносно небагато. Пднесення вропи, що почалось у X ст., викликало потяг до знань потребу в освчених людях. Освта почала виходити за меж монастирв. Починаючи з XI ст. в вроп зароджувалися вищ школи, що х згодом окрестили унверситетами. У их вивчали см вльних наук граматику, риторику, далектику, математику, геометрю. Остання мстила географю, астрономю, музику. Перш три науки складали тривум, наступн чотири квадривразум.

Зосередженсть у Середн вки на вивченн лише Святого Письма не задовольняла людей, як замислювалися над пзнанням навколишнього свту. Так у Середн вки зароджуються дослдн знання, як стали пдрунтям для виникнення науки.

У Середн вки була багатою лтературна творчсть. Вона брала свй початок з герочного епосу раннього середньовччя. Рицарськ романи, поезя трубадурв мнезингерв стали взитними картками епохи.

У середн вки книжки були рдкстю. Вони були дорогими переписувалися вд руки. Але наприкнц Середнх вкв сталася справжня революця. Завдяки поширенню паперу винаходу книгодрукування (1445 р.) Йоганом Гутенбергом книжка стала доступно для бльш широкого круга людей.

Упродовж XI XV ст. мистецтво понимало два основн художн стил, як заступали один 1-го романський готичний. Перший стиль романський панував у XI XII ст., другий готичний у XII XV ст. Ц стил найбльш яскраво проявилися в архтектур замкв церков.

Середньовчн храми прикрашалися фресками, конами, статуями, згодом стали використовуватися втраж.

У ХV-ХV ст. почалася епоха Вдродження. Батьквщиною в силу сторичних обставин стала таля. В основ культури вдродження був гуманзм. На той час пд гуманзмом розумлося все те, що допомага зрозумти вивчити людину. Культура Вдродження змнила середньовчне уявлення про свт, земне життя, людину чесноти. Людина була поставлена у центр свтотворення.

 прочтай  усвоишь 

, оставишь ответ?
Имя:*
E-Mail:


Добро пожаловать!

Для того чтобы стать полноценным пользователем нашего портала, вам необходимо пройти регистрацию.
Зарегистрироваться
Создайте собственную учетную запить!

Пройти регистрацию
Авторизоваться
Уже зарегистрированны? А ну-ка живо авторизуйтесь!

Войти на сайт