Повдомлення(проект) про козацьких лтописв.Будь ласка!до п039;ятниц

Повдомлення(проект) про козацьких лтописв.
Будь ласка!
до п'ятниц

Задать свой вопрос
1 ответ
Найвидатншим явищем сторично лтератури першо половини 18 ст. стали козацьк лтописи. Козацькими називають лтописи тому, що творилися вони в козацькому середовищ та оповдали про под козацько стор.

Козацьк лтописи - умовна назва укранських лтописв, яка усталилася ще у 18 ст. Тод пд термном козацький розумли укранський, але дослдники 19-20 ст. звузили його значення до суто соцального значення.
До козацьких лтописв вдносять зазвичай три класичн памятки укрансько сторограф - лтописи Самовидця, Г. Грабянки та С. Величка, однак х число, безумовно, бльше. Особливстю козацьких лтописв було те, що хнми творцями виступають представники козацького стану. Власне, термн лтописи вже не цлком вдповда жанру, у якому вони працювали. хн твори поднують у соб риси лтопису, сторично повст, щоденникв, мемуарв тощо розрахован на широке коло читачв.

Головна увага в козацьких лтописах придляться вонно-полтичним подям стор Украни.

Лтопис Самовидця. Творцом вважають Романа Ракушку-Романовського, вйськового та полтичного дяча часв Руни. Найдавнший з-помж больших козацьких лтописв. У ньому описуються под вд 1648 р. по 1702 р. Твр написаний лтературною староукранською мовою, близькою до народно (ймоврно, 1702 р.).

Поширювався у перечнях.

Лтопис Григоря Грабянки. Створено в Гадяч 1710 р. Другий з-помж больших козацьких лтописв. Написаний церковнословянською мовою. Розповда про под вд найдавнших часв до 1709 р. - поразки вана Мазепи та обрання гетьманом вана Скоропадського. Головна увага придлена перебгов Нацонально-визвольно вйни пд проводом Богдана Хмельницького.

Лтопис Самйла Величка. Твр Величка найвизначншим явищем козацького лтописання. Мова лтопису - лтературна староукранська. Лтопис складався з двох частин: опису подй вд 1648 р. по 1660 р. та вд 1660 р. по 1700 р. Дйшов до нас пошкоджений, без закнчення з прогалинами, особливо в першй частин. Рукопис Самйла Величка супроводжено десятьма портретами гетьманв, мстить багато документв, поетичних текств.
, оставишь ответ?
Имя:*
E-Mail:


Последние вопросы

Добро пожаловать!

Для того чтобы стать полноценным пользователем нашего портала, вам необходимо пройти регистрацию.
Зарегистрироваться
Создайте собственную учетную запить!

Пройти регистрацию
Авторизоваться
Уже зарегистрированны? А ну-ка живо авторизуйтесь!

Войти на сайт