чому данте називають останнм поетом середньовччя й першим поетом вдродження?треба щоб

чому данте називають останнм поетом середньовччя й першим поетом вдродження?

треба щоб в зошит на сторнку було написано про це.

Задать свой вопрос
1 ответ
Данте народився в 1265 р. у см' флорентйського дворянина Алг'ро д Беллнчоне л'Алг'еро. Сина окрестили Дуранте, скорочено Данте. Батько Данте володв будинками, земельними матками, мав середнй на той час прибуток. Мати померла рано, Данте не пам'ятав . Коли Данте виповнилося 9 рокв, вн зустрв на вулиц свою ровесницю, доньку сусда Портнар на м'я Беатрче. Ця перша зустрч зворушила душу хлопчика створила в його уяв нетлнний образ Кохання, що згодом увйшов у його творчсть. Про двчину в яскраво-червоному вбранн як про втлення Вчно Жночого Данте розповв у свой першй книз Нове життя (1295). Поет пише про те, як розквтло й оновилося його життя, осяяне коханням до Беатрче.

Наприкнц XIII ст. Флоренця опинилась у центр жорстоко полтично боротьби. Особливо гостроти набули суперечки мж гбелнами (дворянська партя, що виступала за об'днання крани пд владою нмецького мператора) гвельфами (торгово-промислова партя, яка об'днала прибчникв Папи Римського). Врешт-решт гвельфи перемогли. Данте, прибчник гвельфв, бере активну участь у суспльному житт Флоренц: вн обйма почесну посаду прора, викону дипломатичн доручення, веде переговори в Рим з Папою Бонфацм VIII. Але в табор гвельфв нема згоди. Гвельфи роздлилися на чорних (оптиматв) блих (пополанв). Данте був завзятим блим разом з ншими цехами боровся проти панування чорних. Поет вдстоював нтереси рзних прошаркв народу, плекав над на об'днання тал, удосконалення суспльного життя, де здбност людини зможуть виявитися вповн. Внутршньомська боротьба була тривалою жорстокою, але 1302 р. чорн брали гору. Данте у той час був у Рим, його заочно засудили до вигнання з Флоренц. У вироку говорилося, що його спалять оживляем, якщо вн наважиться повернутися в м100. Так почалася пора поневрянь Данте. Вн сказав, що зрозумв, який гркий хлб чужий, як тягостно пднматися чужими сходами. Розповдають, що Данте побував майже в усх мстах тал, шукаючи притулку. Самотнсть на чужин (його дружина Джемма Донат залишилась у Флоренц), розчарування в папськй парт гвельфв, ужас за майбутн рдного м100 усе це привело поета до сподвань на владу мператора. У 1310 р. нмець; кий мператор Генрх VII вступив з вйськом в талю, запальний поет оголосив себе його прихильником. Трактат Про монархю втлю вру творца в деального монарха, який служить народоз не залежить вд церкви й панства. Але Генрх VII незабаром помер, надя Данте на повернення на батьквщину померла разом з ним. Останн шсть рокв Данте провв у Равенн, де й закнчив свй життвий шлях 14 вересня 1321 року.

Крм Нового життя, перу Данте належать й нш твори. Наприклад, у флософському твор Бенкет (1304) письменник утверджу природну схильнсть людей до пзнання, що найвищим досягненням життя. У трактат Про народну красномовнсть (1304) Данте уславлю красоту й велич народно талйсько мови, але вн не заперечував значення латини, яка, на його думку, може залишитися мовою науки й лтератури.

Данте цлком справедливо вважаться основателем талйсько лтературно мови, яка, за його словами, може стати кроком до об'днання тал.

Найбльш вдомий твр Данте поема Священна комедя, яку поет розпочав приблизно у 13071313 рр. завершив у 1321 р., незадовго до смерт.
Незабудь добавить в друзья, и поблагодорить)
, оставишь ответ?
Имя:*
E-Mail:


Добро пожаловать!

Для того чтобы стать полноценным пользователем нашего портала, вам необходимо пройти регистрацию.
Зарегистрироваться
Создайте собственную учетную запить!

Пройти регистрацию
Авторизоваться
Уже зарегистрированны? А ну-ка живо авторизуйтесь!

Войти на сайт