Система органв соцального забезпечення Украни

Система органв соцального забезпечення Украни

Задать свой вопрос
1 ответ
Право соцального забезпечення ма свою систему, тобто науково обрунтований, обктивно снуючий звязок нститутв норм, що складають самостйну галузь права. За такою системою можуть розмщуватися норми в диному правовому акт, в якому збран основн норми галуз (кодекс). Але така науково обрунтована класифкаця й послдовнсть (система законодавства) не завжди дентична з системою галуз права, оскльки ряд норм в нших актах, що належать данй галуз, цю системою не охоплен. Норми галуз права соцального забезпечення не кодифкован. Тому в даному випадку йдеться про наукову класифкацю норм, що закрплен рзними нормативними актами.

Визначення системи сучасного права соцального забезпечення Украни ускладнються тим, що жодним законодавчим актом вона не встановлена. Злее одним актом передбачено основн структурн частини це Концепця соцального забезпечення населення Украни (1993 р.), яка окреслю загальну будову галуз у напрям реформування. Однак Концепця не ма юридично сили закону, що да пдстави нормотворчим органам урегульовувати окрем суспльн вдносини дяти у цй сфер на власний розсуд .

Система може бути визначена встановлена за такими критерями: функцональними, нституцональними, субктними та н. Норма може вдображати загальн принципов положення, як характеризують галузь права з урахуванням сукупност всх суспльих вдносин, що регулюються нею, або закрплювати верховодило, що стосуться злее певних суспльних вдносин, як входять до предмета дано галуз.

В основ класифкац норм права соцального забезпечення лежить х подл на норми загально й особливо частини галуз права соцального забезпечення. До загально частини належать норми, що характеризують предмет, способ, завдання галуз за чинним законодавством (ст. 46, 92 Конституц Украни; ст. 1, 3, 5, 7 Закону Украни Про пенсйне забезпечення; ст. 1, 2, 3, 4, 5 Основ законодавства Украни про загальнообовязкове державне соцальне страхування вд 14.01 1998 р.).

До особливо частини права соцального забезпечення належать так норми, що детально регламентують розмр, умови й порядок надання громадянам рзних видв соцального забезпечення. Система особливо частини досить складна. Перш нж аналзувати , треба зазначити, що дана галузь ма у свой структур не тльки правов нститути, а й пдгалуз. На сьогодн пдгалузями називають права соцального забезпечення, право загальнообовязкового соцального страхування й право державно соцально допомоги. Кожна з цих структурних частин ма власну загальну частину та принципи. В той же час вони перебувають пд дю загальних положень цло галуз права соцального забезпечення.

До цього часу незясованим залишаться галузева приналежнсть правового нституту стипендального забезпечення студентв. Так виплати за свою суттю соцальною допомогою, а вдповдний правовий нститут ма бути вднесений до пдгалуз права державно соцально допомоги.

Системнсть у прав соцального забезпечення як обктивна вимога до правового механзму ма вдображатися у систем законодавства.
, оставишь ответ?
Имя:*
E-Mail:


Добро пожаловать!

Для того чтобы стать полноценным пользователем нашего портала, вам необходимо пройти регистрацию.
Зарегистрироваться
Создайте собственную учетную запить!

Пройти регистрацию
Авторизоваться
Уже зарегистрированны? А ну-ка живо авторизуйтесь!

Войти на сайт