Чому Африка найспекотнший континент земл?

Чому Африка найспекотнший континент земл?

Задать свой вопрос
2 ответа

На територ Африки видляють екваторальний, два субекваторальних, два тропчних два субтропчних клматичних пояси.

Екваторальний пояс постйно горячий вологий клмат. Формуться на узбережж Гвнейсько затоки (до 7-8о пн. ш.) й охоплю значну частину басейну Конго (мж 5о пн. ш. 5о пд. ш.). Середн мсячн температури висок - +25..+28оС. Опадв випада багато (понад 2000 мм на рк), розподляються вони по мсяцях рвномрно.

Субекваторальн пояси пвнчний пвденний знаходяться навколо екваторального поясу, мж собою сполучаються на сход континента. Субекваторальний мусонний клмат займа близько 1/3 частину територ Африки. Лтом переважа екваторальне повтря, який приносять екваторальн мусони (лто вологе), зимою переважа сухе тропчне повтря, яке приносять пасати (зима суха). Рчн амплтуди (перепади) температур порвняно з екваторальним поясом зростають. Найжаркша пора року початок дощового сезону (до +30оС). Але навть в найхолоднш мсяц року температура не опускаться нижче +18..+20оС. Тривалсть вологого перхвалу скорочуться в напрямку вд екватора до тропкв з 10 до 2-3 мсяцв. Рчна кльксть опадв на рвнинах зменшуться з 1500 до 250 мм на рк.

Тропчн пояси (пвнчний пвденний) простягаються до 30о пн. ш. 30о пд. ш. Вони охоплюють майже всю Сахару й котловину Калахар з крайовими пдняттями. В цих поясах цлий рк триматься континентальне тропчне повтря й дмуть пасати. Середн температури найтеплшого мсяця +30..+35оС, найхолодншого не нижче +10оС. Характерн значн амплтуди температур: рчн бля 20оС; добов до 40-50оС. Опадв малюсенько не бльше 50-150 мм на рк. Випадають вони епзодично, у вигляд рдких короткочасних злив.

Особлив клматичн умови в границах тропчних поясв складаються на захдному узбережж Африки (приатлантична Сахара й пустеля Намб). Тут проходять холодн теч. Вдносна вологсть повтря висока, але опадв випада дуже малюсенько. Зате в холодн нчн години на узбережж утворюються роси й тумани. Температури порвняно низьк для тропчних широт: лтом бля +20оС, зимою бля +15оС.

На схдному побережж Пвденно Африки  формуться вологий тропчний клмат. Цьому сприяють тепл теч бля узбережжя, над якими пвденно-схдний пасат насичуться вологою й да значн опади на навтряних схилах Драконових гр.

Субтропчн пояси (пвнчний пвденний) займають окрани континента на пвноч й пвдн. Атласьк пылай, Лвйсько-гипетське узбережжя, пднжжя Капських гр мають субтропчний середземноморський клмат з сухим горячим лтом теплою вологою зимою. На африканському узбережж Середземного моря середн температури липня сягають +27..+28оС, температури счня - +12оС. На Капському узбережж температура счня не перевищу +21оС, липня - +13...+14оС.

На крайньому пвденному сход Африки, в межах субтропчного поясу клмат субтропчний мусонний з жарким дощовим лтом й вдносно прохолодною сухою зимою. Лтом на узбережжя надходить вологе повтря з ндйського океану. Як в тропчному пояс, йдуть дощ на схдному узбережж Драконових гр. Зимою Капськ гори перешкоджають проникненню вологих захдних втрв й опадв випада порвняно небагато.

Тому, що вона знаходиться дуже близько до екватора Земл.
, оставишь ответ?
Имя:*
E-Mail:


Добро пожаловать!

Для того чтобы стать полноценным пользователем нашего портала, вам необходимо пройти регистрацию.
Зарегистрироваться
Создайте собственную учетную запить!

Пройти регистрацию
Авторизоваться
Уже зарегистрированны? А ну-ка живо авторизуйтесь!

Войти на сайт