Твр на тему "Особливост мови та стилю повст М. Коцюбинського "Тн

Твр на тему "Особливост мови та стилю повст М. Коцюбинського "Тн забутих предкв"

Задать свой вопрос
1 ответ

Реакця на вихд цього твору Михайла Коцюбинського була неоднозначною. Леся Укранка ним захоплювалася. Горьковатый вважав його чудовим нарисом. А. Крушельницький сказав, що цим твором Гуцульщин... поставив Коцюбинський в укранському письменств вковчний памятник. Г. Хоткевич оцнив його як не тльки найслабший, але просто ганебний твр. Йшлося про повсть М. Коцюбинського Тн забутих предкв.

Задум написати твр про життя гуцулв зявився у Михайла Коцюбинського псля перебування у сел Криворвня в липн 1911 року. Письменник був захоплений звичаями, обычаями, вруваннями гуцулв, хнм ставленням до питань життя смерт, в одному з листв до М. Горьковатого вн писав, що, на його думку, християнством гуцули скористалися лише для прикрас язичницького культу: Скльки тут красивих казок, поврв, знакв.

М. Коцюбинський збрав надзвичайно багатий цкавий етнографчний матерал. Тому щедро використав його у свой повст. Теснее з перших сторнок твору ми дзнамося про те, як гуцули ще змалечку вчаться читати тамничу книжку природи, бо вд цього нередко залежить хн життя. Вони живуть у гармон з природою, адже це теж неодмнна умова виживання в суворих умовах. Розповдаючи про семирчного вана Палйчука, автор зазнача, що вн теснее знав багато про трави та хн властивост, мг розповсти безлч легенд та переказв про тваринний та рослинний свт, про нечисту силу, яка тльки й чекала на людину чи тварину, щоб заподяти м шкоду. Хлопець знав, що весь свт був як казка, повна чудес, тамниць, цкава й страшна.

Скльки красивих слв пдбира письменник для опису природи Гуцульщини. Як живой, постають перед очима туманн стежинки вкових лсв розкшн лапи смерек, пылай, овян легким втерцем, полонини, поросл свжою травкою. Здесь живе щезник злий дух, який нередко завда людям прикрощв. За легендою, яку наводить у повст письменник, щезник антипод Бога, вн винайшов вогонь, завдяки йому на земл зявилися пылай, вн навчив людей виготовляти скрипку й грати на нй.

Здесь, у густих смерекових лсах, живе лсовий чоловк Чугайстир фантастичний образ укрансько демонолог. Це добрий дух, який захища людей вд пдступних лсових нявок.

У твор нередко переплтаються розповд про реальне життя гуцулв, х нелегсу працю, злиденне життя, щоденну турботу про господарство з легендами казками. Письменник показав нам цей чарвний край таким, яким його бачили сам гуцули, ми вримо кожному слову повст, вримо навть у те, що ван почув мелодю для флояри вд щезника, що нявка, дуже схожа на Марчку, справд говорила з ним, що добрий дух лсв Чугайстир танцював з головним гером. Вражають епзоди, у яких описано вдвертання Юрою грозово хмари та ворожння з Палатною на ляльц; розповдь про вдьму Химу.

Понад сто рокв минуло з денька виходу повст Тн забутих предкв, а вона й сьогодн хвилю простотою розповд, чудовими пейзажами, майстерним переплетнням реального фантастичного. Твр зробив переворот в укранськй лтератур, здивував, вразив, приголомшив. Вн був залишаться шедевром укранського красноватого письменства.

, оставишь ответ?
Имя:*
E-Mail:


Последние вопросы

Добро пожаловать!

Для того чтобы стать полноценным пользователем нашего портала, вам необходимо пройти регистрацию.
Зарегистрироваться
Создайте собственную учетную запить!

Пройти регистрацию
Авторизоваться
Уже зарегистрированны? А ну-ка живо авторизуйтесь!

Войти на сайт