Дайте визначення термна "композиця твору ". Очеень Безотлагательно

Дайте визначення термна "композиця твору ". Очеень Безотлагательно

Задать свой вопрос
1 ответ

Композиця завершеного художнього твору наслдок творчого компонування як основного механзму створення художнього свту, який певним чином корелю з дйсним свтом (по-свому в натуралзм, реалзм, романтизм, знакзм тощо). Композиця кожного твору ндивдуальна, типов особливост треба подавати з урахуванням свордност лтературних напрямв, стильових течй, жанрових пластв. Теоретично в загальних рисах окреслюються певн спльн пдходи до розумння функцй композиц у творах лтератури. На тематичному рвн композиця з беспорядку, плину подвого матералу вибира, розташову окрем епзоди, вдводить м певне мсце, чергу реальне з уявним, фантастичним. Просторово-часова послдовнсть завдяки компонуванню набира принципового значення, будуться або тльки згдно з причинно-наслдковими залежностями, або врахову авторське бачення (чи його сваволю).

Вдтак поста питання про персонажв, х кльксть, порядок способи введення у твр, роль в описаних подях, групування у конфлктах, взамини мж персонажами, хню типовсть (винятковсть), ставлення до прототипв. Все це становить вагомий пласт у композиц епчних драматичних творв. З погляду композиц цлсного художнього твору важливим те, як чому создатель добира саме так типи, а не нш, у якому спввдношенн вони перебувають, як вступають у конфлкт (драма) чи живуть у гармонйнй злагод (диля) тощо. Для розумння свордност композиц твору важливо зауважити композицйну домнанту, яку склада або центральна постать, або головний конфлкт, або мсце д, до яких прямо чи опосередковано мають певне вдношення вс нш компоненти композиц.

У мереж цих вдношень виявляться композицйно-нтегральна роль наскрзних повторв, зставлень, протиставлень, через як реалзуться динамка художнього виду цлсного твору образв-персонажв: кожен з образв виника поступово в процес читання тексту перебудовуться пд впливом сприйняття наступних компонентв композиц твору (див.: Антиципаця; Лтературно-художнй образ).

Валентина Кондратишина
Спасибоооооооо
, оставишь ответ?
Имя:*
E-Mail:


Последние вопросы

Добро пожаловать!

Для того чтобы стать полноценным пользователем нашего портала, вам необходимо пройти регистрацию.
Зарегистрироваться
Создайте собственную учетную запить!

Пройти регистрацию
Авторизоваться
Уже зарегистрированны? А ну-ка живо авторизуйтесь!

Войти на сайт