Допоможть написати твр опис на тему "Олеський замок"

Допоможть написати твр опис на тему "Олеський замок"

Задать свой вопрос
1 ответ

Олеський замок стоть на стрмкому пагорб, що здйматься над довколишньою мсцевстю Бродвською рвниною. Протягом сво стор замок служив твердинею, палацом, резиденцю.

[ред.]1415 ст.

Уперше згаданий в сторичних джерелах 1327 року: замок перейшов у володння Юря  сина мазовецького князя Тройдена  русько княжни Мар (дочки Юря ), запрошеного боярами на галицько-волинський князвський престол псля згасання роду Романовичв. Ця дата дозволя припустити, що замок побудований одним з синв галицько-волинського князя Юря Львовича  Андрм або Левом.

Той перод стор Х ст. позначений грзними подями:Кивська Русь розпалась на окрем удльн князвства , знесилена внутршнми чварами, втратила свою могутнсть та стала здобиччю зовншнх ворогв. У 1223 р. вйсько Чингзхана розгромило дружини руських князв та хнх союзникв на рчц Калц. Спалюючи городища, руйнуючи поселення, монголо-татарськ орди докотились до захдних пределв Кивсько Рус. У 1241 р. загони Батия знищили давньоруське м100 Плснеськ, яке розташоване за 10 клометрв вд Олеська. Замок постав у час тяжких випробувань для всх руських земель: х поневолювали монголо-татари, на них зазхали також угорськ, польськ й литовськ феодали. У середин XIV ст. пд владою феодально Литви опинилися чернгово-сверськ земл, Кивщина, частково Подлля та Волинь. Польща захопила Галичину й Захдну Волинь; Буковина вдйшла до складу Молдавського князвства, Закарпаття завоювали угорськ феодали.

Олеський замок, який стояв на меж Волин й Галичини, опинився на кордон Литви й Польщ  за нього точилася постйна боротьба мж цими державами. Вдомо, що з 1340 р. замком володв литовський князь Любарт. У 1366 р. його вдвоював польський повелитель Каазимир Великий. Если на трон зйшов його племнник Людовик  король польський угорський, замок перебегать до Владиславакнязя Опольського. Останнй, проводячи полтику загарбання й окатоличення галицьких земель добиваючись вд Риму права на створення окремо галицько митропол, переда в 1375 р. Олеську фортецю разом з Рогатином  Тустанню передано галицькому пископу. Це викликало протест руського населення  замок захоплено повстанцями. Проте ненадовго: в 1377 р. повелитель розмстив тут угорськ вйська, як через п'ять рокв, зразу ж псля смерт Людовика, за викуп залишають замок Любарту.

Для змцнення свого становища на руських землях Польща й Литва в 1385 р. укладають договр  так звану Кревську уню  об'днуються в одну державу.Большой князь литовський Ягайло одружуться з польською королевою Ядвгою, 100 королем об'днано держави; його намсником на руських землях залишаться брат короля  большой князь Свидригайло. Згодом мж братами почалися суперечки: руськ бояри, як вороже ставилися до феодально-католицького засилля Польщ, пдтримали Свидригайла.

Олеська фортеця залишалася пвстолття неприступною для польських магнатв. У 1431 р., если Ягайло тримав в облоз Луцьк, князь Казимир Мазовецький рушив на Олесько. Але фортеця не пддалась: защиту очолив вашко Преслужич з Рогатина. До селянських загонв придналися мсцев бояри.

Псля укладення перемир'я мж Ягайлом та Свидригайлом (2 вересня 1431 р.) замки в таких мстах, як Кам'янець-Подльський, Смотрич, Гора-Подльська, Ратно, Ветли, Городно,Лопатин, перейшли в руки полякв, а Олеський лишився Свидригайлов. Повелитель пробачив олеським боярам хнй виступ, 18 жовтня того ж року видав м документи на володння землями. Але 26 жовтня Олеська фортеця порушила перемир'я, напавши на володння польського судд Давидовського.

Визвольна боротьба олеських загонв проти феодально-католицького засилля вдбувалася паралельно з антифеодальним, нацонально-визвольним антикатолицьким гуситським рухом, що був могутнм прологом до вропейсько реформац XVI ст.

У 1432 р. Олеський замок псля тривало облоги здобуто вйськами польського короля передано разом з навколишнми землями у вчне користування Янов з Снни, синов Добслава, нащадки якого по Петру Сеннському почали називатися Олеськими. Остання руська фортеця на галицьких землях свалилась  почалося жорстоке пригнчення руського народу, що тривало майже шсть столть. Як знак окатоличення руського населення в кнц XV ст. у Олеську постав костьол.

, оставишь ответ?
Имя:*
E-Mail:


Добро пожаловать!

Для того чтобы стать полноценным пользователем нашего портала, вам необходимо пройти регистрацию.
Зарегистрироваться
Создайте собственную учетную запить!

Пройти регистрацию
Авторизоваться
Уже зарегистрированны? А ну-ка живо авторизуйтесь!

Войти на сайт