твр " Зображення волелюбного народу в оповданн "Дорогою цною"

Твр " Зображення волелюбного народу в оповданн "Дорогою цною"

Задать свой вопрос
1 ответ

Ось перший варант твору:
Оповдання "Дорогою цною" М. Коцюбинського захопило мене напруженим цкавим сюжетом, герочним нравом духовною красою Остапа та Солом, головних геров твору. А ще вмлим показом одн з форм боротьби крпакв за волю та незалежнсть втечу вд панв.

Герой оповдання Остап Мандрика виховувався на герочних традицях предкв. Змалку вн любив слухати розповд столтнього дда, колишнього счовика, учасника Колвщини. "Т билиц-казки про Сч, козацтво, про боротьбу з панами за волю, яких вн слухав, затавши дух не зводячи розжеврлого ока з уст ддових, будили в дитячй голов химерн мр, вояцький запал". Михайло Коцюбинський опоетизову волелюбний дух трудящих Украни, хню боротьбу за визволення. Яскравим свдченням цього й герочне життя головних геров, розповдь про повстання гайдамакв. Згадуючи селянське повстання 1768 року, вдоме в стор пд назвою Колвщини, создатель пише: "Ще недавно, вмившись в Уман власною кров'ю накидавши в Кодн стжок гайдамацьких голв, пан смакував перемогу, пильно обороняючи сво права на живий робочий нвентар хлопа. Хлоп протестував, хлоп ткав на вльн земл, рятуючись, як мг, од панщини".

М. Коцюбинський свом оповданням прославля бунтарський дух укранського народу, який несли не хотв бути робочою худобою для панв. Укранське селянство, говорить автор, готове було дорогою цною заплатити за волю. Воно не заплснло в невол, не втратило живо душ, сподвалося на визволення. Мря про волю передавалась з поколння в поколння, опоетизовувалася у народних пснях, кликала до втеч вд панв у т мсця, "...де хоч дорогою цною можна здобути бажану волю, а н то полягти кстками на вчний спочинок".

Волелюбний характер укранцв М. Коцюбинський пдкреслю метафорою: "Ярмо було накладено на шию бешеному туров", а сила, з якою селянство Украни бажало вол, порвнювалася з талими водами пд теплим подихом весни, з повноводою рчкою.

Незважаючи на труднощ поневряння, Остап зберг любов до вол. Щоб це пдкреслити, М. Коцюбинський в еплоз змальову втер, надляючи його рисами живо стоти. А вдомо, що втер у народнй творчост символ вол. Характеристику волелюбного укранського народу доповнюють образи Солом та вана. А герочн традиц боротьби, зображен в оповданн, сприймалися як приклад для наслдування, як заклик до боротьби з самодержавством.

Ось другий варант твору:

Оповдання "Дорогою цною" один з кращих творв М. Коцюбинського. Создатель розкрив правдив картини пдневльного життя крпакв, х нестримне прагнення до вол. Це головною темою оповдання.Головн геро твору Остап Соломя втлення волелюбност укранського народу. Панщина жестоко покалчила хн життя. З гркотою згаду Остап, що вони були злее "панською худобою". Тяжка праця крпака та розповд ддуся про козакв, що боролися за свободу рдного краю, вплинули на формуваннянепокрно натури Остапа. Перед ним розкриваться змст чарвного слова "воля". Це слово виражало найзаповтншу мрю народу. Остап тка на вльн земл. Залишивши село, вн, хоч важко йому кидати все рденьке, вдчув приплив сил в обличчя йому дихнула воля! Письменник милуться своми героями, х красотою, жагою до життя. Мря про волю веде х через ус перешкоди. Показовими картини блукання Остапа та Солом в комишевих хащах. Тяжкопоранений Остап не хоче вмирати. "Вн хоче жити. Свт такий красний... непереможна жага життя палить усередин". Вн "буде плазувати, чплятиметься не тльки руками й ногами, а й зубами навть, а таки вилзе з сих мочарв...".Зворушу загибель Солом у холоднй вод Дунаю. Так не осягнула бажаного щастя ця смлива двчина. Остап добув волю, але залишився один, врний свому коханню.М. Коцюбинський змалював наполегливу боротьбу людини за волю, внутршню силу обычного селянина, бажання здобути свободу будь-якою цною. У цьому велике виховне значення цього твору.

Вибирай, надюсь хоч трохи допомг)
, оставишь ответ?
Имя:*
E-Mail:


Последние вопросы
Имеются три конденсатора емкостью С1=1мкФ, С2=2мкФ и С3=3мкФ. Какую наименьшую емкость

Физика.

Из точки м выходят 3 луча MP MN и MK причём

Геометрия.

выпиши в свою тетрадь те правила этикета которые тебе не были

Разные вопросы.

Анна хорошо учится у неё много подруг свободное от учёбы время

Обществознание.

10) Килограмм конфет дороже килограмма печенья на 52 р. За 8

Математика.

Во сколько раз число атомов кислорода в земной коре больше числа

Химия.

Составить монолог от имени дневника двоечника 7-10 предложений

Русский язык.

Рассматривая литературный язык как сложное взаимодействие книжного языка и разговорного,В.И.Чернышёв горячо

Разные вопросы.

Арабы входят в __________________ групп народов. Местом расселения арабов с незапамятных

Разные вопросы.

Грузовой автомобиль марки краз за одну поездку может доставить 7.500 кирпичей

Математика.

Добро пожаловать!

Для того чтобы стать полноценным пользователем нашего портала, вам необходимо пройти регистрацию.
Зарегистрироваться
Создайте собственную учетную запить!

Пройти регистрацию
Авторизоваться
Уже зарегистрированны? А ну-ка живо авторизуйтесь!

Войти на сайт