твр нашого цвту по всьому свту

Твр нашого цвту по всьому свту

Задать свой вопрос
1 ответ
У Кровоградському мському лтературно-меморальному музе .К.Карпенка-Карого вдкрилася  д виставка Нашого цвту по всьому свту, присвячена землякам  письменникам-емгрантам. В новй експозиц вирина слава та таланти рдно земл розвян втрами стор по чужих землях.
  Матерали ново експозиц розповдають про знаних, маловдомих й невдомих широкому загалу лтераторв - поетв, прозакв, драматургв, лтературознавцв, перекладачв, журнальчикств, серед яких - наш земляки-кровоградц та митц, чи життя було повязане з нашим крам. Рзн причини змусили х вихати за кордон, на
  долю кожного випало чимало випробувань, мена бльшост були на багато рокв викреслен колишньою владою з втчизняно стор.
 У другй половин ХХ ст. вихали до вропи уродженц лисаветграда: флософ А.О.Шпир медлив у Швейцар та Нмеччин, публцист, перекладач, критик .В.Шкловський (псевдонм Донео) оселився в Англ. Шляхи уродженця  краю з селища Новий Стародуб Петрвського району народовольця, письменника С.М.Кравчинського (псевдонм Степняк-Кравчинський) пролягли Швейцарю, Францю, талю, Англю. Саме вн дореч пробразом Овода в знаменитих романах англйсько письменниц Ллан Войнч.
  У перод Першо росйсько революц 1905-1907 рокв емгрував до Чех уродженець мста Долинсько, майбутнй вчений-соцолог, нацолог, публцист Ольгерд полит Бочковський. У часи жовтневого перевороту та громадянсько вйни за кордоном опинилися знан в Укран лтератори, полтичн та громадськ дяч .Ф.Чикаленко (уродженець Одещини, випускник лисаветградського реального училища), Ф.М.Мелешко (уродженець с. Глодоси Новоукранського району), П.В.Феденко (уродженець Катеринославщини, випускник Олександрйсько гмназ), .Ф.Маланюк (уродженець Новоархангельська), В.К.Винниченко та Ю.Ю.Дараган (уродженец лисаветграда). 
Шляхи емграц провели х Польщею, Чехословаччиною, Нмеччиною, Францю, США.  Справжн патроти, нос нацонально де не сприйняли нову зувврську  владу бльшовикв, опинилися на чужин, але все життя переймалися частью Украни мряли повернутися на батьквщину та бачити вльною.
  Вже 20- роки минулого столття вихали до Польщ майбутн польськ письменники та колишн учн лисаветградсько чоловчо гмназ Ярослав вашкевич та Мхал Хороманський. У часи громадянсько вйни з залишками Добровольчо арм емгрували до Туреччини, а потм до Франц поети: уродженець лисаветграда А.П.Шполянський (псевдонм Дон Амнадобно), А..Величковський (дитяч та юнацьк роки пройшли в лисаветград), прозак О.О.Яблоновський (уродженець с. Кетрисанвка Бобринецького району). На початку 20-х рокв вихали на навчання до вропи бльше не повернулися в Украну майбутн вдом вчен олександрць Д..Чижевський (флософ, лтературознавець, логк, лнгвст) та лисаветградець Г.В.Флоровський (богослов флософ).
  У 1929 роц залишив СРСР останн 11 рокв життя провв у вигнанн в Туреччин, Франц, Норвег, Мексиц один з найвдомших у свт уродженецв Украни, лдер двох росйських революцй, мислитель, публцист   злий генй антиукранського терору одночасно Л.Д.Бронштейн (псевдонм Троцький). Вн народився у с. Янвка Бобринецького району.
  Серед тих, хто опинився в емграц у часи Друго свтово вйни - долинчани М.Г.Жученко (псевдонм Яр Славутич) та П.Д.Косенко, лисаветградець О.П.Семененко, новомиргородець М.Понедлок, уродженець с. Цибульове Знамянського району М..Дорошенко. Життя провело х
  Нмеччиною, Бразилю, Венесуелою, Колумбю, США, Канадою. З першим, до реч випало щастя зустрчатися  та сплкуватися особисто в Кровоград на початку ХХ столття, бачити тугу в очах та захоплення вд здобуття Украною довгоочкувано незалежност.

З 1945 року в Латв живе уродженець м100  Новогеоргвська Кровоградсько област поет, перекладач, громадський дяч Кость Оверченко, який став на батьквщин лауреатом прем ншого земляка емгранта вгена Маланюка.
 У 70- та 90- рроки ХХ столття вихали за кордон наш земляк Ю.О.Панич - актор, режисер, журнальчикст (мешка у Франц), поет, член Кровоградсько обласно письменницько органзац Ю.М.Камнський (прожива в зрал). До Нмеччини емгрував   кровоградський поет Ю.Я.Авруцький, до Аргентини поетеса Т.Г.Журба, яка довгий час жила в сел ванвка Долинського району. Вони сумують, приздять погостювати, але  жорстока несправедлива укранська проза життя довершила процес х розлуки з рдною землею.
   На презентацю виставки до музею завтали викладач та студенти КДПУ, спвробтники бблотек, музев, журнальчиксти творча нтелгенця Кровограда та згаданий вище Юхим Авруцький, який читав сво росйськомовн твори. Радо було за музей та вдячно м за х велику потрбну працю, але сумно за закордонний кусок укранського творчого буття. А були ще т земляки, хто  стали росянами: Юрй Олеша, Демян Бдний та нш..

, оставишь ответ?
Имя:*
E-Mail:


Последние вопросы

Добро пожаловать!

Для того чтобы стать полноценным пользователем нашего портала, вам необходимо пройти регистрацию.
Зарегистрироваться
Создайте собственную учетную запить!

Пройти регистрацию
Авторизоваться
Уже зарегистрированны? А ну-ка живо авторизуйтесь!

Войти на сайт