допоможить зробыть повидомленя на лингвистычну тему

Допоможить зробыть повидомленя на лингвистычну тему

Задать свой вопрос
1 ответ
Складними реченнями називають речення, утворен з двох чи бльше простих, об'днаних в одне цле змстом нтонацю, за допомогою сполучникв чи без них. Наприклад: Увйшов я в лс почув, як ку зозуля. 

Складн речення подляються на складн сполучников та складн безсполучников залежно вд методу поднання простих речень у раскладному. У сполучникових реченнях прост з'днуються за допомогою нтонац та сполучникв чи сполучних слв. Наприклад: Коло хати цвли квти, а за хатою росли вишн. Речення, в яких прост речення з'днуються у складн тльки нтонацйно, безсполучников. Наприклад: Садок одцввся, бл пелюстки вкрили землю. Складн сполучников речення подляються на складносурядн та складнопдрядн. 

У складносурядних прост речення з'днуються сполучниками (днальними, роздловими чи протиставними), ц речення рвноправн. Наприклад: Достигла нива колосиста, зрють яблука в садку. Прост речення, що входять до складу складносурядного, вдокремлюються комою, тире чи крапкою з комою. Кома не ставиться, если перед сполучником спльний другорядний член або пдрядна частина, що стосуться обох речень. Наприклад: Если вн торкався смичком до струн, все на свт зникало залишалась тльки музика. Быстро уся равнина блищала вогнями разом з димом пдймалась вгору псня. Тире ставиться, якщо частини речення виражають швидку чи несподвану змну подй. Наприклад: Несподваний ривок ми вдривамося вд земл. Ц речення вимовляються з особливою нтонацю. Крапка з комою ставиться, якщо частини складносурядного речення дуже поширен, мають сво роздлов знаки чи далек за змстом. Наприклад: Втерець дихнув; у травок засюрчав коник; а десь далековато ударив перепел. 

Складнопдрядне речення складаться з двох частин, з яких одна частина основна незалежна, а друга й пдпорядкована приднуться пдрядним сполучником чи сполучним словом. Наприклад: Гора була така, що. з не спускалися цлий день. 

Сполучн слова повнозначними словами, що виступають членами речення. Наприклад: Що посш, те й пожнеш. На письм пдрядн речення вддляються вд головного комою або комами. Наприклад: В душ я восхваляю свтлий парус, бо в мене на серц сум. Уноч, як Чумацький Шлях куряву простеле, вийди на Днпро. 

Складнопдрядн речення бувають з означальною, з'ясувальною чи обставинною пдрядними частинами. 

Пдрядн означальн речення пояснюють член головного речення вдповдають на питання який! Наприклад: Пташки, що влтку так спвали, у вирй вже поодлтали. Пдрядн означальн з'днуються з головним за допомогою сполучних слв який, котрий, чий, куди, де пдрядних сполучникв що, як, щоб, нби, наче. 

Пдрядн з'ясувальн вдповдають на питання непрямих вдмнкв, доповнюють змст головного речення. Наприклад: Добре жить тому, чия душа дума навчилися обожать. Пдрядн з'ясувальн з'днуються з головними сполучниками що, щоб, нби, мов, як та сполучними словами хто, який, чий, де, куди, як. 

Пдрядн обставинн це речення, в яких пдрядн частини вказують на обставини. Пдрядн обставинн речення бувають ступеня методу д, мсця, часу, причини, наслдков, мети, допустов та умовн. 

Пдрядн речення можуть мати одне чи деклька пдрядних. Якщо у реченн деклька пдрядних, то пдряднсть може бути однордна, паралельна та послдовна. 

Безсполучников речення можуть бути з однордними чи неоднордними простими реченнями (одне з яких объясню нше). Наприклад: Вона побачила: сонечко засвтило тепло-тепло. 

У безсполучникових реченнях можуть ставитися так роздлов знаки: двокрапка, тире, кома, крапка з комою тощо. 

У складному реченн можуть бути деклька простих, поднаних рзними видами зв'язку. 
, оставишь ответ?
Имя:*
E-Mail:


Последние вопросы

Добро пожаловать!

Для того чтобы стать полноценным пользователем нашего портала, вам необходимо пройти регистрацию.
Зарегистрироваться
Создайте собственную учетную запить!

Пройти регистрацию
Авторизоваться
Уже зарегистрированны? А ну-ка живо авторизуйтесь!

Войти на сайт