написати твир на тему хлиб

Написати твир на тему хлиб

Задать свой вопрос
1 ответ

"Хлб всьому голова" всм вдоме укранське прислв'я. В ньому закладена вкова мудрсть укранського народу, який протягом усього розвитку придляв хлбу велику увагу. Якщо буде хлб, буде мир, буде щасливе здорове життя народу нашо крани.

З давнх-давен у житт укранцв було залишаться на першому мсц виховання з раннього дитинства дбайливого ставлення до хлба. Украна завжди була житницькою, хлбною краною, бо ма багат чорноземн рунти.

Хлб... Ось вн свжий, м'який, запашний лежить на вишитому рушнику. Вд нього де запах золото ниви, спекотного сонця, чуться псня жайворонка.

Жнива...До их готувалися зиму, весну, а х початок ставав святом. Селяни одягом бл празников сорочки виздили на нч у поле, щоб з першим променем сонця почати жнива. Це було свято першого снопа.

...Пригадуться мен "Щедрий вечр" Михайла Стельмаха. Малий Михайлик де з батьком на нч, бо завтра жнива. Вн довго не може заснути вноч на воз. Хлопчику здаться, що його не розбудять...А если став жати, то руки не слухалися, покоси не туди стелилися, а спину не чути, так болла, бо йшов не розчинаючись, щоб "тато часом чогось не пошевелили мозгами". Михайлик рад, що став женцем, що здобув свй перший у свт хлб, що тепер його снп стоятиме на покут на свят вечр.

Хлб. Як тягостно його добувати! Згадаймо незабутнього Т. Шевченка:

А я стою, похилившись, мыслю, гадаю.

Як то тяжко той насущний люди добувають...

Перед очима з'являться Маланка Волик, бдна у свому побут така багата у любов до земл. Бачу, як вона йде на поле, де колоситься золота нива, по якй хвильками пробга втерець. Жнка схиляться до земл, 100 на колна, розгорта колоски слуха, як пада зерно, як "плаче нива золотими сльозами". Маланка вклоняться хлбу, бо вн святий. Свят люди, що його добувають.

Виду хлба вклонмося,

Сирч людин,

Високочолому сятелю земл...

Ц слова належать Борису Олейнику, врш якого "В оборону" вчать у школ. А чи можна забути нжний твр Д. Павлика "Если ми йшли удвох з тобою..." гмн хлбов насущному, де йдуть "вузькою стежкою по полю" дво закоханих. Хлопця вража, як двчина безжально топче "колоски пшениц, що нахилились до землиц". Вн згаду сво грке дитинство, если збирав колоски в подл дитячо сорочки", пригаду матр, як вчила цнувати хлб, що впав на долвку, бо "те колоссячко вусате" то невсипущий труд мозольний, то молодим калач весльний.

А скльки чудових слв про хлб зберга люд у свой скарбниц уснй народнй творчост! "Хлб усьому голова", "Хлб народне добро", "Цна хлбу життя".

Як пахне хлб? Ви знате, як пахне хлб?

Диханням косарв, вогнем гарячих дб,

Трудом творчстю, людським гарячим позже,

Вн пахне солодко, як благоухать меду соти.

Запиту стверджу Любов Забашта у свому врш "Як пахне хлб".

Нхто не забуде голодомор на Укран. Тож нехай вн, хлб, совсть наша буде завжди лежати на стол; на вишитому рушнику, а нашою першою мольбою нехай буде похвала хлбу. Нехай на черств хлб, бо, як мовлять у люд, если черств хлб, черств душа, совсть. Так буде все життя: хлб на стол.

, оставишь ответ?
Имя:*
E-Mail:


Добро пожаловать!

Для того чтобы стать полноценным пользователем нашего портала, вам необходимо пройти регистрацию.
Зарегистрироваться
Создайте собственную учетную запить!

Пройти регистрацию
Авторизоваться
Уже зарегистрированны? А ну-ка живо авторизуйтесь!

Войти на сайт