Твр-розповдь На сторичну тему про визначн под пов039;язан з мстом Чернвц

Твр-розповдь На сторичну тему про визначн под пов'язан з мстом Чернвц з використання прислвникв-синонмв
Допоможть будь ласка
На 1.5 стр.

Задать свой вопрос
1 ответ

Чернгв мсто на пвноч Украни, що знаходиться у захднй частин Чернгвсько област. Розташоване у Приднпровськй низовин, на правому берез рчки Десна.

Чернгв - м100 легенд.

Собори.

Чернгв обласний центр Чернгвсько област. Впродовж сво стор вн був одним з головних осередкв полтико-економчного та соцально-культурного життя укранцв.

М100 прославиться своми пам'ятками часв Кивсько Рус Чернгвського князвства, а також Гетьманщини козацького Чернгвського полку.

Трохи з стор рдного м100.

Вперше Чернгв згадуться в лтопис пд 907 роком в трактат князя Олега з греками. У ранньому середньовчч м100 було центром племен сверян, а з 9 столття увйшло до складу Кивсько Рус, ставши найважлившим найбагатшим мстом держави поряд з Кивом Новгородом.

У княжу добу Чернгв знаходився на плато мж рчкою Десною та притокою Стрижнем. У центр м100 був розташований замок з княжим двором дитинець, до якого прилягав окольний град передгороддя район Третяк, де мешкали купц й ремсники. Кожна частина Чернгова малюсенька сво оборонн вали. Над Десною лежав торговий Подл. У середин 12 столття територя м100 без Подолу становила близько 120 га.

У 1353 роц Чернгв увйшов до складу Великого князвства Литовського Руського, а у 1503 роц був приднаний до Великого князвства Московського. Завойовники звели на узбччях дитинця фортецю розбудували передмстя.

Чернгв не раз зазнавав руйнац вд нападв татар. Особливо м100 постраждало пд час хнх походв у 1482 1497 роках.

1579 року замок м100 намагались здобути частини вйська короля Стефана Баторя пд командуванням князв Костянтина Василя Острозького та Михайла Вишневецького. Взяти замок не змогли, але пдпалили.

У 1618 роц за Деулнським перемир'ям Чернгв перейшов вд Москов до Реч Посполито. У 1623 роц м100 отримало магдебурзьке право, колдунстрат герб, а з 1635 року стало центром Чернгвського воводства.

Пднесення життя Чернгова почалося, если вн увйшов до складу Козацько-Гетьмансько Держави став центром Чернгвського полку. На цей час припада розквт культурного життя Чернгова, вн став одним з найважливших культурних центрв Украни.

З нцативи Л. Барановича й коштом гетьманського уряду й чернгвсько козацько старшини, вдновлено перебудовано в бароковому стил чернгвськ пам'ятки, зокрема Троцький кафедральний собор (16 ст.). Особливе значення малюсенько створення Чернгвського Колегразуму (1700), який став одним з головних осередкв освти науки Гетьманщини. У першй половин 18 ст. в Чернгов з'являються нов монументальн церк. (барокова Катерининська церква, 1715) й свтськ (будинок полково канцеляр, вдомий пд назвою Мазепиного будинку або будинок Якова Лизогуба) будови.

У 1782 Чернгв став центром Чернгвського намсництва Росйсько мпер, а 1797 Малоросйсько губерн, з 1808 Чернгвсько губерн.

Був Чернгв видавничим центром. Ще з 1858 там почав виходити орган губернатора тижневик Черниговские Ведомости (до 1917). У 18611863 pp. Л. Глбов видавав Черниговскй Листокъ, дину тод на Чернгвщин Укран укранську газету. Вд 1861 до 1911 виходили також Черниговские пархиальные известия, а в 18681872 роках Записки Чернгвського Статистичного Комтету.

Псля березнево революц 1917 в Чернгов створено загони Вльного Козацтва влада перейшла в руки Центрально Ради. За укрансько влади пожвавилось укранське культурне житт. Першого лютого 1918 року Чернгв захопило бльшовицьке вйсько; 12 березня 1918 року вн повернувся пд владу уряду Укрансько Народно Республки, але знов був окупований бльшовиками 12 счня 1919 року. Вд 13 жовтня до 12 листопада 1919 року Чернгв був у руках денкнцв.

З кнця 1919 року в Чернгов утвердилася радянська влада. У 19251932 Чернгв був центром Чернгвсько окрестности. В 1932 роц утворено Чернгвську область.

Вдом чернгвц.

Архпископ Феодосй Углицький - три роки керував Чернгвською пархю (1693-1696 рр.). Будував церкви, закладав монастир й особливу турботу проявляв щодо чернгвсько друкарн при ллнському монастир. Псля смерт Феодося, яка установилась 5 лютого 1696 року, численн чуда, як вдбувались бля його мощв, викликали питання про канонзацю. Ця подя вдбулась у вересн 1696 року.

, оставишь ответ?
Имя:*
E-Mail:


Последние вопросы
по шкале высот определить ,в каком направлении происходит понижение релефа уральских гор

География.

Помогите пожалуйста написать Сочинение Овчинникова "победитель'

Литература.

Здравствуйте. Нужен цитатный план испытания лётчика в лесу главы2-13 по повести

Разные вопросы.

Я хочу найти решение и ответ для этой задачи и получить

Математика.

Здравствуйте Меня зовут Виталий, я AdOps-аналитик компании  Adfinity.pro Заинтересовал ваш проект obrazovalka.com Думаю сможем увеличить

Разные вопросы.

мне очень срочно нужно сочинение по рассказу экспонат номер по дной

Литература.

мне очень срочно нужно сочинение по рассказу экспонат номер по дной

Литература.

В семье из трех человек три электронных устройства: ноутбук, планшет и

Разные вопросы.

Жаркыраган кашка маш жаралгандан ашка маш табышмак жообу менен

Кыргыз тили.

За лето подруги прочитали 48 книг.Причем Оля прочитала в 3 раза

Математика.

Добро пожаловать!

Для того чтобы стать полноценным пользователем нашего портала, вам необходимо пройти регистрацию.
Зарегистрироваться
Создайте собственную учетную запить!

Пройти регистрацию
Авторизоваться
Уже зарегистрированны? А ну-ка живо авторизуйтесь!

Войти на сайт