Твр опис пам039;ятки (Володимирського храму) з вдокремленими означеннями та обставинами

Твр опис пам'ятки (Володимирського храму) з вдокремленими означеннями та обставинами

Задать свой вопрос
1 ответ

Ответ:

Объяснение:

Володимирський собор (Патрарший кафедральний собор св. Володимира) православний собор у Кив, головний храм Укрансько Православно церкви Кивського Патрархату. Зовншн та внутршн оздоблення храму, побудованого на честь хрестителя Рус князя Володимира, виконано у старовзантйському стил, який притаманний церквам, що будувалися за часв Ярослава Мудрого та Володимира Святого.

Шестистовпний Володимирський собор у Кив увнчано смома золотими куполами. Довжина храму становить 55 метрв, ширина 30, у висоту собор разом з хрестом сяга 49 метрв.

сторики впевнен, що дея створення Володимирського храму в Кив належить митрополиту Фларету Амфтеатрову. Що стосуться офцйного пдтвердження будвництва храму, то його було отримано вд Миколи I в 1852 роц. Звернення Фларета до народу з словами про те, що в град Кив до цих пр ще нема храму Божого в мя святого Рвноапостольного князя Володимира, знайшло вдгук у серцях багатьох вруючих. Було оголошено всенародний збр коштв для спорудження собору. Сам митрополит пожертвував 7 тисяч рублв. дею пдтримала достатньо велика кльксть людей , до 1859 року було збрано близько 100 тис. рублв. Киво-Печерська Лавра також зробила внесок у цю добру справу, надавши для будвництва мльйон штук цегли.

7Авторство первинного проекту Володимирського храму в Кив приписують архтектору .В. Штрому. Однак, його дея була настльки непдйомною щодо фнансв, що його проект було значно змнено в бк зменшення коштв. Подальшою розробкою зайнявся пархальний архтектор П.. Спарро. Замсть запланованих 13 куполв вн виршив залишити всього 7, внс до проекту й нш змни. Надал боту над плануванням Володимирського храму взяв на для себя архтектор О.В. Беретт, який, у свою чергу, теж внс деяк корективи, збльшивши розмри храми в пвтора рази. Саме за проектом О.В. Беретт й було зведено собор, а перший камнь в його фундамент 15 червня 1862 року заклав митрополит Арсенй. Цю дату було обрано не випадково, саме 15 червня на Рус святкувався денек памят князя Володимира.

Протягом двох рокв, з 1862 по 1864, кипла бота над будвництвом Володимирського собору. Але, навть незважаючи на те, що стни було виведено вже майже до куполв, будвництво довелося призупинити. На арках та стнах храму зявилися трщини, причому досить глибок небезпечн для будвл. Щоб виправити ц недолки були потрбн величезн фнансов вливання, а достатнх коштв на той момент не було. Тому 10 наступних рокв недобудований храм чекав виршення сво дол. Тльки у 1875 роц за наказом государя Олександра Миколайовича будвництво собору було вдновлено. Доробку проекту доручено Рудольфу Бернгарду, а вс наступн роботи виконував архтектор В. Нколав, пд кервництвом якого все-таки вдалося завершити будвництво храму.

Епопея з появою в Кив Володимирського храму закнчилася тльки в 1882 роц. Дал тривала робота над внутршнм оздобленням храму.

Мармур головний матерал, з якого виконано центральний коностас Володимирського храму в Кив. Для оздоблення коностасу та пдлоги рзнокольоровий мармур спецально доставляли з тал, Франц, Бельг та спан. Мозачн роботи виконували майстри з Венец, а србне приладдя для ритуалв поставляла на той момент дуже вдома ювелрна фрма Хлбнкова.

Не секрет, що основна цннсть Володимирського храму це його ункальн розписи, завдяки яким храм отримав статус памятки культури. Стни храму прикрашено величезними композицями на бблйн теми, як, взят водино, представляють вдвдувачам сторю русько церкви. Здесь можна побачити фгури святих, мученикв, святителв, князв та святих дружин. На стнах храму зображено також сторичн сюжети (хрещення князя Володимира, хрещення киян), а також портрети сторичних осб: Олександра Невського, княгин Ольги тощо

Урочиста церемоня освячення Володимирського собору в Кив вдбулася 20 серпня 1896 року.

У 30- роки ХХ столття до Володимирського храму було перенесено мощ Свято Варвари, привезен до Кива ще князем Святополком, як до цього часу збергалися в Михайлвському Золотоверхому монастир.

У радянськ часи, зокрема з 1929 по 1941 роки, у Володимирському собор в Кив працював Музей антирелгйно пропаганди. Псля Друго Свтово вйни собор було закрито. Тльки в 60-т роки ХХ столття здесь вдновили богослужння. Тут вдбувалися головн урочистост тисячолття хрещення Руси-Украни (1988) у Кив.

Псля проголошення незалежност Украни в церковному житт вдбулися велик змни. Постала Кивська патрархя Укрансько Православно Церкви. У 1995 роц у Свято-Володимирському храм вдбувся собор Укрансько Православно церкви Кивського Патрархату, на якому митрополит Фларет (Денисенко), який понад тридцять рокв служить у цьому храм, був обраний Патрархом Руси-Украни.

, оставишь ответ?
Имя:*
E-Mail:


Последние вопросы

Добро пожаловать!

Для того чтобы стать полноценным пользователем нашего портала, вам необходимо пройти регистрацию.
Зарегистрироваться
Создайте собственную учетную запить!

Пройти регистрацию
Авторизоваться
Уже зарегистрированны? А ну-ка живо авторизуйтесь!

Войти на сайт