треба скласти опис рички донець

Треба скласти опис рички донець

Задать свой вопрос
1 ответ

Донець найбльша рчка схдно Украни найбльша велика притока Дону. Загальна протяжнсть рчки становить 1053 км, площа басейну 98 900 км, середня рчна витрата при впаданн до Дону 200 м/сек.[3] Сверський Донець бере початок на Середньоруськй височин, бля с. Пдвльхи в Прохоровському район Блгородсько област Рос[4].Координати джерела 51, 00 (G), висота джерела бля 200 м над рвнем моря. У басейн Сверського Днця понад 3000 рчок, з яких 425 мають довжину бльш 10 км, 11 рчок бльш 100 км[5]. Понад тисяча з их безпосередньо впада в Сверський Донець[6]. Живлення Сверського Днця переважно снгове, тому витрата води протягом року нервномрна. Весняна повнь займа близько 2 мсяцв з свирепого по квтень, в цей перод вода пднматься на 3 8 м[6].

Ширина русла в основному коливаться вд 30 до 70 м, нколи досягаючи 100200 м, а в зон водосховищ 4 км. Дно русла переважно пщане, нервне, з змнною глибини вд 0,3 м на перекатах до 10 м на плесах. Рчка взимку замерза з поверхневою товщиною льоду вд 20 до 50 см. Перод замерзання зазвичай склада два-три мсяц з середини грудня по кнець березня.

Сверський Донець впада до Дону за 218 км вд його гирла на висот 5,5 м над рвнем моря. Таким чином падння рчки становить 195 м, середнй ухил 0,18 м/км[6]. Швидксть теч Сверського Днця мала, вд 0,15 м/c поблизу Чугува до 1,41 м/с у Лисичанську, на деяких длянках майже нульова,.[7].

На бльшй частин теч рчка ма широку равнину: вд 810 км у верхв'ях до 2026 км у нижнй теч. Равнина здебльшого асиметрична. Правий сберегал високий (нколи зустрчаються крейдян скел), дуже розчленований ярами, лвий пологий, у нього розмщуться заплава з чисельними старицями, озерами болотами, найбльше з яких озеро Лиман. Русло рчки вдрзняться звивистстю, особливо до впадння рчки Оскл. На рчц (у верхнй середнй теч) багато перекатв, бистрин, невеликих поржкв, завалв.

У верхнй теч (до м100 Блгорода) перекритий греблями складаться з деклькох невеликих водосховищ. Нижче, псля впадння рчки Вовча розташовано Печензьке водосховище, що забезпечу водою м100 Харкв.

Нижче за Печензьке водосховище до Днця впадають рчка Уди найбльша притока Сверського Днця Оскл. Дал равнина розширються, в заплав багато стариць. У середнй теч Сверський Донець пдживлються водами рчки Днпро через канал Днпро Донбас, а нижче вдгалуджуться канал Сверський Донець Донбас, що забезпечу водою Донецький вугльний басейн. У район Донецька (Ростовська область) рчка переска Донецький кряж тече у вузькй долин з крутими скелястими схилами. У нижнй теч впродовж 230 км рчка шлюзуться, вдрзняться слабкою течю переважною шириною 100200 м. Поблизу гирла рчка розбиваться на 3 рукави.

, оставишь ответ?
Имя:*
E-Mail:


Добро пожаловать!

Для того чтобы стать полноценным пользователем нашего портала, вам необходимо пройти регистрацию.
Зарегистрироваться
Создайте собственную учетную запить!

Пройти регистрацию
Авторизоваться
Уже зарегистрированны? А ну-ка живо авторизуйтесь!

Войти на сайт