висловть у письмовй форм сво мркування на тему "мова - життя

Висловть у письмовй форм сво мркування на тему "мова - життя духовного основа" украинский пожалуйста очень надобно

Задать свой вопрос
1 ответ
Наша мовна традиця сяга дальних, докняжих часв, а в перод держави Кивсько Рус наше слово сягнуло державного творення: було вдкрите не лише для близьких сусдв, а й для найвддаленших земель, збагачувалося ншими мовами й збагачувало х. Його розвитку не могли зашкодити чвари й уособиц, феодальна роздробленсть навть багатовкове монголо-татарське го. Гдно подиву, що його не стяла шабля, що його не затоптали в болото кнськ копита, що воно не розвялося у вихор навальних орд, а залишилося сллю земл й народу. 



Горли хронки, храми свят книжки, а слово вийшло з вогню, як заповт. Гнане, принижене й занапащене, воно нколи не вдчувало для себя як у полон-безвиход. Воно начеб чекало велико пори. вона прийшла: велика пора формування нац XVI XVII ст. 



Все прийшло у дос нечуваний небачений рух повстала освта, ширилася наука, збагачувалася культура. Народн братства создавали, як на тепер, диний нацональний фронт. Слово ппонимало еллнську й римську флософю й поетику, систему Коперника; воно стало демократичним непоборним, як республка Запорзька Сч, прекрасне, як козацьке бароко. Цлком естественно, що вияв його сили нацонально самосвдомост збгаться з вибухом визвольних змагань за нацональну й соцальну справедливсть свободу. 



Такий безстороннй очевидець, як познаний сторик мандрвник сирць Павло Алеппський, ще зустрчався з Богданом Хмельницьким, стверджу: освченсть серед козацького народу буденне явище. Вн занотував: Не злее вс козаки, але бльшсть х дружин дочок умють читати 



Виникають друкарн, видаються не злее духовн твори, а й навчальн посбники, науков трактати, суто лтературн й публцистичн твори. Друкарн снують у Кив, Чернгов, Остроз, Заблудов в другй половин XVII ст. х налчуться 24 по всй Укран. Зазначимо, що у той самий час у Московському царств дв друкарн. Свобода слова була невд'мним правом людини, як право людини на життя Укранському слову, охрещеному мечем вогнем у визвольнй вйн з польським панством, здавалося, не страшн няк тернист шляхи попереду. Якщо Богдан Хмельницький був батьком нац, то матр'ю була мова. 



Друкован на Укран книжки проникали через кордон у володння Московсько держави. Патрарш розпорядження й ухвали соборв нкримнують укранським творцам примрачныя речення, а тому вводяться офцйн посбники з правилами о произношении россйских букв, , нарешт, зявляться мператорський указ Петра 1720 р., де узаконються: Внов книжек никаких, не считая церковних былых изданий, не печатать Так розпочинаться мартиролог укрансько мови: вона 100 мовою закрпаченого плебсу слово живе у псн й дум, у фольклор взагал Видатн досягнення народного геня лтописи Самовидця, Величка, твори Сковороди будуть чекати десятилття, аж поки вдкриються очам здивованих нащадкв стануть вдом в найдальших кнцях свту. Украна ж на довг столття перетвориться в крану безпросвтно неграмотност. Роздертий, розшматований народ конатиме в двох тюрмах народв пд скпетром внценосних мперй у цих тюрмах конатиме його мова (Борис Харчук. Слово люд). 
Мова одне з багатьох див, створених людьми. Вона вддзеркалю душу народу, його сторю. 



Ну що б, здавалося, слова... 



Слова та глас бльш нчого. 



А серце б'ться-ожива. 



Як х почу!.. 



(Т. Шевченко) 



Ц рядки Кобзар написав 1848 р. пд враженням почуто 1-го разу ввечер на Кос-Арал укрансько псн, яку спвав матрос-укранець. А ще ранше, живучи в Петербурз, Шевченко просить писати до нього листи з Украни рдною мовою, яку назива великолепною, мелодйною, милою. Так, у лист до брата Микити поет пише: Будь ласка, напиши до мене так, як я до для тебя пишу, не по-московському, а по-нашому... Нехай же я хоч раз через папр почую рдне слово, нехай хоч раз поплачу веселими сльозами, бо мен здесь так стало скучне. Ще раз прошу, напиши мен письмо, та по-свому, будь_ласка, а не по-московському.. 
, оставишь ответ?
Имя:*
E-Mail:


Последние вопросы

Добро пожаловать!

Для того чтобы стать полноценным пользователем нашего портала, вам необходимо пройти регистрацию.
Зарегистрироваться
Создайте собственную учетную запить!

Пройти регистрацию
Авторизоваться
Уже зарегистрированны? А ну-ка живо авторизуйтесь!

Войти на сайт