Чим вдрзняеться s-орбтал та p-орбтал?Пж оч надобно

Чим вдрзняеться s-орбтал та p-орбтал?
Пж оч надо

Задать свой вопрос
1 ответ

Уявлення про будову атома пройшли складний шлях розвитку. Дуже важливу роль у розвитку теор будови атома вдграла планетарна модель атома Резерфорда. Проте ця модель не змогла пояснити рух електронв в атом. Сучасна модель атома базуться на уявленнях про мкросвт свт частинок мкроскопчних розмрв, як не пддаються законам макросвту. Електрон, як мкрочастинка, ма певну масу заряд. У той же час електрон, рухаючись з величезною швидкстю, виявля хвильов властивост. Говорять, що електрон ма двосту природу одночасно проявля властивост частинки хвил. Завдяки цьому для електрона не можливо водночас визначити швидксть руху та напрямок. Тому зясувалося, що неможливо визначити тракторю руху електрона в атом. Можна лише говорити про ймоврнсть знаходження електрона в тому чи ншому мсц вд ядра. Подбна модель руху електрона дозволя скласти уявлення про електронну хмару. Простр поблизу ядра, в якому ймоврнсть перебування електрона досить велика (приблизно девяносто вдсоткв), називаться орбталлю. Цей простр обмежуться поверхнею, тобто обмною геометричною фгурою.

Орбтал (електронн хмари) вдрзняються як розмрами, так формою. Теоретичн розрахунки довели, що вони можуть мати форму сфери, гантел та нш форми складншо будови. Орбтал, що мають сферичну форму, позначають буквою s, орбтал, що мають форму гантел, буквою p, орбтал бльш складних форм позначають знаками d, f тощо. Центри орбталей спвпадають з центром ядра.

Крм обертання навколо ядра, для електрону ще характерний рух навколо власно ос  спн. Якщо два електрони мають однаков напрямки обертання, то так електрони називають електронами з паралельними спнами. Якщо, навпаки, напрямки обертання двох електронв протилежн, то це електрони з антипаралельними спнами. Згдно з принципом Паул на однй орбтал може знаходитися тльки два електрони, що мають антипаралельн спни.

Електронн хмари окремих електронв в атом утворюють спльну електронну хмару атома електронну оболонку. При графчному зображенн електронно оболонки орбтал нередко зображують квадратом (клтиною). Електрон зображують стрлкою. Два електрони з антипаралельними спнами схематично зображують двома стрлками в однй клтин, що мають протилежн напрямки.

Електрони електронно оболонки атома розрзняються енергю. Чим отдал електрон вд ядра, тим менша в нього енергя. Електронн хмари з близькою енергю становлять в атом електронний шар (енергетичний рвень). Електрони першого, найближчого до ядра шару притягуються до ядра сильнше, нж електрони иного шару. Вдповдно електрони третього шару притягуються до ядра слабше, нж електрони иного шару.

Кожний електронний шар складаться з певного числа орбiталей певно форми (електронних пдшарв або енергетичних пдрвнв). Число енергетичних пдрвнв дорвейвню номеру енергетичного рвня. Тобто перший енергетичний рвень складаться з одного пдрвня, другий з двох, третй з трьох тощо. Ц пдрвн позначаються так само, як орбтал, якими вони утворен. Енергетичний пдрвень може мстити тльки певне число орбталей. s-пдрвень представлений одню s-орбталью, р-пдрвень трьома р-орбталями, d-пдрвень пятьма d-орбталями, f-пдрвень смю f-орбталями. Таким чином

перший шар складаться з одн s орбтал, позначають 1s;

другий шар складаться з чотирьох орбталей: одн s та трьох p орбталей, х позначають 2s  2p;

третй шар складаться з девяти орбталей: одн s, трьох p та пяти d орбталей, х позначають 3s, 3p  3d.

Оскльки на однй орбтал може знаходитися тльки два електрони, можна визначити загальне число електронв, що знаходяться на певному енергетичному рвн. Для цього треба скористатися формулою: N = 2  n2, де N  загальне число електронв на енергетичному рвн, n  номер рвня. Отже, на першому енергетичному рвн може знаходитися два електрони, на иному всм електронв, на третьому всмнадцять електронв, на четвертому тридцять два електрони.(Избери что для тебя здесь надо и всё)


, оставишь ответ?
Имя:*
E-Mail:


Последние вопросы
Во сколько раз число атомов кислорода в земной коре больше числа

Химия.

Составить монолог от имени дневника двоечника 7-10 предложений

Русский язык.

Рассматривая литературный язык как сложное взаимодействие книжного языка и разговорного,В.И.Чернышёв горячо

Разные вопросы.

Арабы входят в __________________ групп народов. Местом расселения арабов с незапамятных

Разные вопросы.

Грузовой автомобиль марки краз за одну поездку может доставить 7.500 кирпичей

Математика.

Определить предложения какие они по цели высказывания и по интонации

Русский язык.

"Три толстяка" Называли эту площадь Площадью Звезды последующей причине.

Русский язык.

на одной грядке коротышки посадили 3 ряда морковок по 8 штук

Разные вопросы.

эссе на тему какое образование дается в каждой семье

Қазақ тiлi.

Put the verb in brackets into the Present Indefinite. 1The Volga ,

Английский язык.

Добро пожаловать!

Для того чтобы стать полноценным пользователем нашего портала, вам необходимо пройти регистрацию.
Зарегистрироваться
Создайте собственную учетную запить!

Пройти регистрацию
Авторизоваться
Уже зарегистрированны? А ну-ка живо авторизуйтесь!

Войти на сайт