Напишите пж описание ИНДИЙСКОГО ОКЕАНА точь в точь п плану, я

Напишите пж описание ИНДИЙСКОГО ОКЕАНА точь в точь п плану, я молю кто может! Заблаговременно Громадное СПАСИБО

Задать свой вопрос
1 ответ

 Площа океану - 76,2 млн. км2. Найбльша затока Бенгальська. Максимальна глибина 7729 м. Найбльш острови Мадагаскар, Шр-Ланка. Кльксть морв 11. Найпотужнш теч Пвденна Пасатна, Мусонна, Захдних втрв, Сомалйська. Найбльш моря Аравйське, Червоне.  

  ндйський океан посда трет мсце за розмрами. Вн бльшою свою частиною лежить у Пвденнй пвкул. На пвноч вн омива сберегай враз, на заход Африки, на пвдн Антарктиди, а на сход Австрал. Берегова лня ндйського океану розчленована слабо. Океан ма незначну кльксть морв та полуостровв. На пвноч глибоко врзаються в суходл Бенгальська Перська затоки та Аравйське море. З пвноч ндйський океан нби огорнутий сушею, в результат чого вн диний з океанв, не зв'язаний з Пвнчним Льодовитим.  

  Окрем знання про ндйський океан були нагромаджен ще за 3 тис. рокв до нашо ери ндйськими, гипетськими та фнкйськими мореплавцями. Перш описи маршрутв плавання водами океану склали араби.  

   Псля вдкриття нд Васко да Гамою в 1499 р. вропейц почали освоювати ндйський океан. Перш замри глибин океану були зроблен пд час експедиц англйського мореплавця Джеймса Кука.  

   Комплексне вивчення природи ндйського океану починаться з кнця XIX ст., але злее в наш час науково-дослдн експедиц з рзних кран свту ретельно вивчають природу ндйського океану та його ресурси.  

   ндйський океан утворився в результат розколу давнього континента Гондвана на окрем частини. Вн знаходиться в межах трьох лтосферних плит ндо-Австралйсько, Африкансько та Антарктично. Серединно-океанчн хребти Аравйсько-ндйський, Захдно-ндйський та Австрало-Антарктичний межами мж цими плитами. Пдводн хребти пдняття подляють океанчне ложе на окрем улоговини.  Шельфова зона вузька. Бльша частина океану розмщена у границах лож ма значн глибини (4000-6000 м). Найбльш глибини знаходяться поблизу Большого Зондського жолоба.  

   Клматичн особливост океану зумовлен його географчним положенням. ндйський океан надйно захищений горами вд проникнення холодних повтряних мас з пвноч. Тому температура поверхневих вод у пвнчнй частин океану станови +29С, а у Перськй затоц влтку пдвищуться до +30 ... +35С.

  Важливою особливстю природи ндйського океану мусонн втри та утворена ними Мусонна течя, яка змню свй напрям за сезонами. Частими урагани, особливо бля острова Мадагаскар.  

   Найхолодншими води на пвдн океану, де вдбуваться вплив Антарктиди. Здесь трапляються айсберги.  

   Солонсть поверхневих вод вища, нж середня у Свтовому океан. Рекорд солоност зафксовано у Червоному мор - 41 .  

  На вдмну вд пвнчно частини океану, де циркуляцю вод визначають мусони, у пвденнй теч вдповдають загальнй схем розмщення у Свтовому океан. Найпотужншими теплими течями Пвденна Пасатна та Мусонна, холодними Течя Захдних Втрв та Сомалйська.  

   Органчний свт ндйського океану рзномантний. Тропчн водн маси багат планктоном. До найпоширенших риб належать сардинела, скумбря, летюч риби, тунець, макрель, камбала, численн акули.  

  Особливо насичен життям райони шельфу та коралов рифи. В теплих водах океану водяться велетенськ морськ черепахи, морськ зм, багато кальмарв та каракатиць, морських зрок. Ближче до Антарктиди можна побачити китв тюленв.  У пвнчних районах ндйського океану набува розвитку промислове рибальство, яке нин да злее 5% вд свтових виловв риби.  

   З давнх часв в ндйському океан, особливо у Перськй затоц та навколо острова Шр-Ланка добували перлини. На шельф океану нин видобувають нафту, природний газ, руди металв. Найбльш свтов родовища нафти знаходяться у Перськй затоц. Пд час видобутку транспортування нафти досить нередко трапляються авар, внаслдок чого забруднюються океанчн води.  

   Через ндйський океан, особливо пвнчну його частину, проходять важлив судноплавн траси. Збудований наприкнц XIX ст. Суецький канал з'днав ндйський океан з Середземним морем.  

  Тепл води мальовнич коралов острови ндйського океану приваблюють увагу туриств з рзних кран свту.  

, оставишь ответ?
Имя:*
E-Mail:


Добро пожаловать!

Для того чтобы стать полноценным пользователем нашего портала, вам необходимо пройти регистрацию.
Зарегистрироваться
Создайте собственную учетную запить!

Пройти регистрацию
Авторизоваться
Уже зарегистрированны? А ну-ка живо авторизуйтесь!

Войти на сайт