16-рчний Петро пд час вдпустки свох батькв придбав за 3000 гривеньу

16-рчний Петро пд час вдпустки свох батькв придбав за 3000 гривеньу магазин Свт компьютерютерв компютер. Через два тижн вн вийшов з ладуне з вини Петра. Если Петро звернувся до магазину, щоб вдповдно до гарант вдремонтували компьютерютер або повернули грош, то там вдповли, що внсам в усьому винен , оскльки неповнолтнй, то не ма права на гарантю.Прокоментуйте ситуацю.

Задать свой вопрос
1 ответ

Фзична особа у вц вд 14 до 18 рокв ма неповну цивльну дздатнсть. Обсяг дздатност тако особи визначений ст.32 ЦК Украни, вдповдно до яко така особа може:

- самостйно розпоряджатися свом заробтком, стипендю або ншими заработками;  

- самостйно здйснювати права на результати нтелектуально, творчо дяльност, що охороняються законом;  

-  бути учасником (засновником) юридичних осб, якщо це не заборонено законом або установчими документами юридично особи;

- самостйно укладати договр банквського вкладу (рахунку) та розпоряджатися вкладом, внесеним нею на сво м'я (грошовими коштами на рахунку);

Окрм того, така особа ма право вчиняти правочини, передбачен ч.1 ст.31 ЦК Украни  (як ма право вчиняти особа у вц до 14 рокв - малолтня особа), а саме:

- самостйно вчиняти дрбн побутов правочини;

- здйснювати особист немайнов права на результати нтелектуально, творчо дяльност, що охороняються законом.

Окрм того, ч.2 ст.32 ЦК Украни визначено, що  нш правочини неповнолтня особа (вд 14 до 18 рокв) вчиня за згодою батькв (усиновлювачв) або пклувальникв.  

Разом з тим, такий правочин, вчинений неповнолтньою особою (вд 14 до 18 рокв),  без згоди на те батькв (усиновлювачв та пклувальникв) не автоматично недйсним (безусловно недйсним - нкчемним). Такий правочини оспорюваним

Що це означа:

Оспорюваний правочин зантересована особа може оспорити. Зантересованою особою у викладенй ситуац батьки Петра (в жодному раз не магазин!!!), як можуть схвалити такий правочин, що спричинить його дйснсть.

Так, як передбачено ч.1 ст.222 ЦК Украни,  правочин, який неповнолтня особа вчинила за границами цивльно дздатност без згоди батькв (усиновлювачв), пклувальника, може бути згодом схвалений ними у порядку, встановленому статтею 221 цього Кодексу.  

Як визначено ч.2 ц норми, правочин, вчинений неповнолтньою особою за межами цивльно дздатност без згоди батькв (усиновлювачв), пклувальникв, може бути визнаний трибуналом недйсним за позовом зантересовано особи.  

Цивльне законодавство Украни встановлю презумпцю правомрност првочину.

Це визначено ч.1  ст.204 ЦК Украни,  вдповдно до яко правочин правомрним, якщо його недйснсть прямо не встановлена законом або якщо вн не визнаний трибуналом недйсним.  

Отже, правочин який уклав 16-рчний Петро купвл-продажу дйсним до поки його батьки не звернуться до суду з позовом та оспорять його дйснсть. Таким чином, вдповдний правочин пдставою виникнення прав та обов язкв, у т.ч. для магазину, який зобов язаний виконати умови гарант або повернути кошти

, оставишь ответ?
Имя:*
E-Mail:


Последние вопросы

Добро пожаловать!

Для того чтобы стать полноценным пользователем нашего портала, вам необходимо пройти регистрацию.
Зарегистрироваться
Создайте собственную учетную запить!

Пройти регистрацию
Авторизоваться
Уже зарегистрированны? А ну-ка живо авторизуйтесь!

Войти на сайт