модель соцально держави

Модель соцально держави

Задать свой вопрос
1 ответ


Пд моделями соцально держави необхдно розумти основн рзновиди, що рзняться типом соцально-економчного устрою суспльства полтико-деологчною основою, на яких вона базуться.

Лберальна або англо-саксонська модель. (приклад - Велика Британя, США): в нй державн зобовязання зведен до мнмуму - захист вд бдност злее найнужденнших. Потреби решти громадян у соцальному захист доводиться задовольняти м самим. Ус фактори демократ - законодавство, власнсть, ринкова економка - в лберальних державах механзмами координац ндивдуальних нтересв.

В деал держава бере на для себя функцю катализатора ндивдуально активност, заохочуючи свох громадян до пошуку роботи, соцального захисту, пдпримницько нцативи.

Правова база лберально модел демократ сфокусована на громадянських правах, зокрема на рвноправност громадян незалежно вд расових, етнчних, статевих та нших ознак. Свою головну мсю держава лберального типу вбача в охорон прав людини, тод як охорона соцальних прав значною мрою перекладаться на громадськ органзац й саму особистсть. У таких суспльствах проритетними громадянськ, полтичн, а лише потм - соцальн права.

Скандинавська або соцал-демократична модель. (приклад - Швеця) нада базове забезпечення всм громадянам без виключення та фнансуться за рахунок податкв, як платять вс громадяни, в тому числ король. Найважливш ознаки ц модел - унверсалзм та перерозподл прибуткв за допомогою прибутково прогрес. Вона нацлена на боротьбу з бднстю та забезпечення доблестного життвого эталону всм громадянам - при разумов, що вони беруть участь в систем зайнятост.

Соцал-демократична модель акценту увагу на запобганн рзкй диференцац найвищого та найнижчого рвня доходв. Серед управлнських важелв вагомими самоврядн структури. Соцальн гарант базуються як на державнй, так на недержавнй пдтримц. У функцональному вдношенн державна полтика спрямована на забезпечення всх громадян роботою. Зайнятсть формальна вдсутнсть безробття утворюють стабльну податкову базу. Рвень оподаткування загалом значно вищий, нж, скажмо, в лберальнй модел. Це да змогу держав здйснювати перерозподл бюджету, забезпечуючи громадян соцальною допомогою. Правов проритети пвнчновропейсько модел зосереджен на соцальних правах як на головнй мет державно полтики.

Нмецька модель (ФРН, Франця, Австря) характеризуться високими обсягами ВВП, що перерозподляться через державний бюджет (близько 50%), створенням розвинено системи соцального захисту на основ залучення коштв держави та пдпримцв.

Японська модель соцально полтики передбача проведення полтики вирвнювання доходв, особливу полтику використання робочо сили (система довчного найму з певними сучасними модифкацями), домнування психолог колективзму, солдарност в заработках, досягнення консенсусу мж рзними суб'ктами у виршенн соцально-економчних проблем, видлення питань пдвищення життвого рвня населення в ранг нацональних проритетв.


Вчен (Т.А. Рттер, Роулз та н.) видляють три модел сучасно соцально держави.

1. "Позитивна держава" (США), у якй найменший ступнь невтручання держави в економку соцальне забезпечення, орнтоване на дотримання ндивдуалзму та захист корпоративних нтересв (соцальна полтика держави виступа як засб контролю).

2. Власне соцальна держава (Велика Британя), у якй забезпечуються гарантований мнмальний рвень життя рвнсть стартових можливостей (соцальна полтика держави як засб забезпечення повно зайнятост).

3. "Держава добробуту" (Ндерланди), у якй забезпечуться мнмальний рвень життя та встановлються максимальний рвень доходв, зменшуться рзниця в зарплат, гарантуться повна зайнятсть (соцальна полтика держави як засб забезпечення "рвност, кооперац та солдарност").

Ц модел мають тенденцю переходу вд одн до ншо. Вони нде цлком не були реалзован, що свдчить про мнливсть соцально полтики держав у ход розвитку.

, оставишь ответ?
Имя:*
E-Mail:


Последние вопросы
задание экономиоти Рассмотри ситуацию: человек живёт на Крайнем Се-вере. С помощью каких

Экономика.

Человек живет на Крайнем Севере. С помощью каких благ удовлетворяются потребности

Экономика.

там лежат три яйца.у дома рос клен.Это гнездо сойки.на клёне гнездо

Русский язык.

Тыныштық күйіндегі карусель 35 с-та 3,0 рад/с бұрыштық жылдамдықпен үдей қозғалады.

Разные вопросы.

Сочинение на тему "Русский язык не сможет умереть!"

Математика.

Приветствую! Меня зовут Станислав, я представляю компанию under.site. Хотел бы предложить интересное решение

Разные вопросы.

Масса трёх одинаковых пакетов чая 180г чему равна масса

Математика.

Газообразный аммиак объёмом 2.24 л (н.у.) был полностью поглощён 14.68 мл

Химия.

Упражнение 2 Выпишите глаголы и вставьте пропущенные буквы

Русский язык.

Радиус окружности, описанной около равностороннего треугольника, равен 6. Найдите сторону треугольника

Геометрия.

Добро пожаловать!

Для того чтобы стать полноценным пользователем нашего портала, вам необходимо пройти регистрацию.
Зарегистрироваться
Создайте собственную учетную запить!

Пройти регистрацию
Авторизоваться
Уже зарегистрированны? А ну-ка живо авторизуйтесь!

Войти на сайт