Чому лрику Л Бо та Ду Фу називають флософською

Чому лрику Л Бо та Ду Фу називають флософською

Задать свой вопрос
1 ответ

Китайський поет Л Бо та його послдовник Ду Фу створили поез, як вважаються вершиною свтовою лрики. Вони дуже лакончн, та водночас виразн, прониклив, вишукан.


Провдн мотиви лрики Л Бо - елегчн. Це легкий сум, флософськ роздуми лричного героя, поднан з спогляданням великолепно природи, глибокого проникнення в атмосферу навколишнього свту.


Особливост поезй Л Бо Вхожу в рчку, Опечаль на яшмових сходах, Псня про схд захд сонця полягають у тому, що у вршах нема граматичних узгоджень рядкв, нема переносв. Використовуться прийом психологчного паралелзму: описи природи чергуються з описами внутршнього свту лричного героя, його самозаглибленим розмрковуванням.


Тема врша Входжу в рчку Л Бо нерозривнсть искреннего свту людини з природою. Це розповдь про красоту, яку вн тонко вдчува на узбережж: гра осння вода, громадяться шовков хмари, бадьорить свжсть ллй... Всю цю красу вн хотв би подарувати однй людин, але нема поруч, мабуть, вже не буде несли. Мотиви розлуки, искреннего щему, дисгармон людського життя переплтаюься з мотивами естественно гармон.


Особливост поез Ду Фу аналогчн з тими, що вказан для Л Бо. Його врш При мсяц згадую брата змальову дивний та небезпечний свт. Поет у чужому мст, де зо денька на денек чекають заколоту. Предгрозова тиша стоть у ньому. Здесь поет проводить лню психологчного паралелизму: тривога не тльки зовн, але й у нього в душ. Адже рдна многолюдна далековато, про не нчого невдомо: Я довго не маю листв, а отправив х без лку, Пожеж вйни все палають вв сн й наяву.


Аналз врша Ду Фу Дик гуси можна проводити за тим же принципом паралелзму: птахи летять на пвнч, на батьквщину поета, а вн лишаться в чужому кра. Природа оберта сво вчне коло, а окрема самотня людина нби випала з нього...


Лрика Л Бо та Ду Фу не мстить у соб жодного зайвого рядка, жодного зайвого слова. Це довершена, нефритово чиста поезя, вдшлфована, нби дамант.


2. Пояснть поетичне новшество творв Д. Г. Байрона. Прочитайте врш напамять (за вибором учня).

Джордж Гордон Байрон, англйськй лорд, був людиною вльнодумною. Його полтичн, религйн та моральн погляди разюче вдрзнялися вд поглядв класу аристократ, до якого поет належав з народження. Це у повнй мр вдобразилося у його творчост, в його палкй та бунтвнй поез. Як творчий метод поет сповдував романтизм, а де романтизму стверджують самоцннсть кожно особистост, право на свободу поглядв, на ндивдуалзм.


Навть серед романтикв того часу Байрон окрема, дуже яскрава постать. Предметом поетичного оспвування Байрон зробив насамперед напасти власно душ, власний, непокорний дух, бурхливе море внутршнього свту. Так вдкритсть та щирсть була на т часи большим новаторством. Риси, як мав лричний герой його поезй, отримали навть назву байронзму. Це неприборкансть, пристрастнсть, нехтування небезпекою та протест проти загальноприйнятих норм суспльства. Водночас у лриц Байрона звучить глибокий песимзм, тому що поет гостро вдчував, наскльки дйснсть не вдповда романтичним деалам свободи та сили духу.


Як лорд англйського парламенту, Байрон став на захист луддитв працвникв текстильних пдпримств. Ц люди ламали станки, намагаючись запобгти звльнення, а отже, нужденност та голоду для свох смей. Захищаючи нтереси власникв, парламент запропонував страчувати мятежвникв. Байрон був обурений таким безправям, вн зауважив, що вовняна панчоха в Англ цнуться вище людського життя. У свой поез вн пдтриму луддитв:

, оставишь ответ?
Имя:*
E-Mail:


Последние вопросы

Добро пожаловать!

Для того чтобы стать полноценным пользователем нашего портала, вам необходимо пройти регистрацию.
Зарегистрироваться
Создайте собственную учетную запить!

Пройти регистрацию
Авторизоваться
Уже зарегистрированны? А ну-ка живо авторизуйтесь!

Войти на сайт