як морально-етичн цнност ми можемо вважати справжнми? За твором Ольга Кобилянська

Як нравственно-етичн цнност ми можемо вважати справжнми? За твором Ольга Кобилянс
ька Земля

Задать свой вопрос
1 ответ

Читаючи повсть Кобилянсько, ми бачимо, що не вони вплинули на д та вчинки героя.

Брати Сава та Михайло з дитинства були оточен турботою та любов'ю батькв. Але Михайло перейняв щирсть батька та матер, нжну любов та повагу до земл, працьовитсть, висок моральн цнност. А Сава став нби його вддзеркаленням, повною протилежнстю свого брата. Ми бачимо його потяг до земл. Але цей потяг не любов! Не повага! Це шалене прагнення будь-якою цною заволодти землею, збагатитися на нй. Впада в оч жахлива пристрасть молодшого брата до вбивства живих стот (зайцв, дрбних пташок тощо). Вн не лише легко позбавляв життя тварин, але й вдчував справжню насолоду вд цього. Не удивительно, що у зрл роки саме в такому жорстокому серц виник потяг до справжнього злочину.

Обидва брати могли стати власниками благо частки батьквсько земл. диною умовою отримання спадщини була сумлнна праця та щир почуття до земл-годувальниц. Марйка та вонка з ранку до ноч тягнули плуга, аби вддячити земл за все те, що вона м да. Звсно, того ж самого вони очкували вд свох синв. Михайло справджував ц сподвання. А ось Сава... Батько давно помтив байдуже ставлення молодшого сина до господарювання. Вдповдно до вироблених селянством моральних та соцальних норм вонка намагаться вплинути на Саву найголовншим стимулом правом власност на землю.

Батько застерга сина, що при такй поведнц вн може залишитися без власно ниви, адже Михайло, старанний працвник, шанобливий до матнки-земл, справжнй господар. Саме тод виника у голов Сови жахливий план, про можливсть появи якого добрий та щирий батько не мг навть здогадуватися. Сава сподваться, якщо вн залишиться диним сином, то батькова земля перейде йому, що б там не було. До того ж поруч з ним така ж пдступна, позбавлена будь-яких моральних цнностей Рахра, яка поступово наставля його на шлях злочину. Вона вдверто заявля парубков, що без земл хн щастя неможливе. Але ж Сава издавна затявся на тому, що в нього буде " Рахра, земля". Ось ста вн на жахливий шлях шлях, з якого нема повернення, шлях бблйного Кана, який вбив свого рдного брата.

Але чи отриму Сава бажане? Бачимо, що н. Батько да йому лише половину хати та невеликий город, наставляючи словами: "Бувай здоров: працюй, як я працював!" Герой сам не отриму задоволення вд свого вчинку, та ще й остаточно руйну добр стосунки у родин. Вн прирка на страждання мати та батька, як здогадуються, хто винен у смерт старшого сина, але не можуть втратити другу дитину захищають вбивцю.

Втм у серц матер поступово зроста нелюбовь до Сави, який настльки втратив усе людяне, що насмлився глузувати над материними слзьми: "Смявся пдсвистував, если мати плакала". Парубок безжалсно душив у свому серц глас совст, яка нод озивалася. це, мабуть, навть страшнше за сам злочин. Батьки змогли б виправдати все! Якби ж тльки усвдомлення жахливо провини привело хнього сина до очищення. Але цього не сталося. Сава свдомо викреслив з свого серця ус залишки людяност морал.

, оставишь ответ?
Имя:*
E-Mail:


Добро пожаловать!

Для того чтобы стать полноценным пользователем нашего портала, вам необходимо пройти регистрацию.
Зарегистрироваться
Создайте собственную учетную запить!

Пройти регистрацию
Авторизоваться
Уже зарегистрированны? А ну-ка живо авторизуйтесь!

Войти на сайт