Доведть, що твр Тн забутих предкв вдзначаться вдалим поднанням реального й

Доведть, що твр Тн забутих предкв вдзначаться вдалим поднанням реального й фантастичного.

Задать свой вопрос
1 ответ
Тн забутих предкв, правдиву казку Гуцульщини М. М. Коцюбинський закнчив у 1919, а вперше надрукував у 1912 роц. Написанню твору передувала велика напружена робота: письменник вивчав фольклорно-етнографчн матерали про Гуцульщину (звички, побут, фольклор гуцулв), збирав науков статт монограф: особисто, похавши до Криворвн, ознайомився з мсцевою природою. 

Коцюбинський не просто хотв змалювати та описати життя казкового народу, вн прагнув зазирнути в душу людини, показати свтосприйняття внутршнй свт. Коцюбинський художник-психолог хотв зрозумти саме психку гуцулв, адже я маючи величезну фантазю, вони врять в перекази легенди, надзвичайн сили природи ворожння.

Глибок язичники, вони все життя проводять у боротьб з злими духами, що населяють лси, гори, води. Врять, що люди, як знають мову духв, врять в силу слова, в чародв, що супроводжують бурю, град грм. 

Саме тому не останн мсце в повст належить нявкам Чугайстру, градвнику Юр, що в змоз вдвернути бурю, ворожц Хим, що неодноразово заважала шкодила ванов. Вс ц персонаж ще раз пдкреслюють страх гуцулв перед нечистою силою силами природи. 

У повст щльно переплтаться фантастика реальнсть. Особливост цього краю накладають певний вдбиток навть на побут, звича гуцулв. 

З самого початку йде розповдь про хлопця, нбито все досить просто, але вже й здесь елементи фантастичного. Неспокйний, дивний хлопчик все частше наводить матр на думку, що при пологах, мабуть не засвтили свчки й замнили сина на бсеня.

Отже, вд самого народження ван потрапля в фантастичний свт врувань, вже в см рокв вн знав, що на свт нечиста сила злий дух править всм, що в лсах лсовики та увеселений чугайстер, що роздира нявок. Ц знання несли не ставились пд сумнв, так було по-ншому не могло бути. 

Фантастичною, наприклад, зустрч малого вана з щезником. хоч ми розуммо, що це лише уява хлопчика, який дуже врить в надзвичайн сили, але для вана це досить реально важливо. 

У дорослому житт фантастичн елементи присутн в житт вана в рзних формах. Цкавим свдоме обожнення вогню на полонин. Люди врять в живу силу вогню, що захища х вд ворогв, допомага в повсякденному житт. Навть просте запалення вогню супроводжуться рзними ритуалами горить протягом лта. 

Майстер психологчно новели, Коцюбинський знаходить напрочуд вдалеке засоби для розкриття внутршнього свту вана, поднуючи його з природою Душа гуцула, не лише може чути мелодю гр, лсв, струмкв, а й здатна створювати свою музику. 

Протягом життя вана супроводжують фантастичн под, що пов'язан з свтосприйняттям, врування гуцулв. Найреальншим, найчистшим почуття мж ваном Марчкою, але й воно незримо пов'язано з вигадками. Псля смерт кохано ван нередко вдчував , це нжний голос, наприкнц зустрчаться з Марчкою-нявкою, розмовля з нею. розуммо, що це лише плд збуджено уяви, але ван нби насправд чу поклик кохано, що змушу його йти на пошуки, на окрик , втративши пильнсть, ван зриваться в провалля, а згодом помира. 

ще багато прикладв фантастичного в повст: те що мольфар Юра зупиня хмари, танець вана на галявин з Чугайстром, ворожння Юри над лялькою, що уособлю вана, постйн ворожння Пала гни на врожай, на гарну худобу та нш. 

Вражаючим дуже дивним ритуал поховання. У хат лежить покйник з свчкою в руках, в його головах спочива душа, що ще не покинула хату, а бля нього поставлено багато лавок для людей, як в театр. Трохи згодом збралась молодь, щоб повеселитись. Смх, вопли в рзних кутках хати, що продовжуються цлу нч, це в ту мить, если поряд лежить покйник.

Досить удивительно для нас, але звично для гуцул якнайбльше людей повинно побудувати якнайвеселше повинно бути в хат т ноч, щоб не було сумно ужасно жити людям цього дому. Создатель хоче показати, що гуцули цнують життя бльше, нж смерть, що вони довго не замислюються над смертю людини, зневажають навть не оплакують померлого. 

Не випадковою назва повст, що повнстю вддзеркалю змст. Серед гуцулв, вдрзаних горами вд широкого свту, збереглися т давн свтовдчуття, если природа людина, дйснсть вигадка. Реальне й фантастичне зливались водне нероздльне цле.
, оставишь ответ?
Имя:*
E-Mail:


Последние вопросы

Добро пожаловать!

Для того чтобы стать полноценным пользователем нашего портала, вам необходимо пройти регистрацию.
Зарегистрироваться
Создайте собственную учетную запить!

Пройти регистрацию
Авторизоваться
Уже зарегистрированны? А ну-ка живо авторизуйтесь!

Войти на сайт