Сучасн акценти у поем вана Франка "Мойсей"Очень безотлагательно, пожалуйста

Сучасн акценти у поем вана Франка "Мойсей"

Очень безотлагательно, пожалуйста

Задать свой вопрос
1 ответ

Чим глибше вчитумося в наснажен патротичним духом твори вана Франка, тим бльше переконумося, що вн - не тльки предтеча вльно Украни, а й творець прагматично системи конкретних завдань, од виршення яких у двадцятому столтт залежало; а в двадцять першому залежатиме життя й сила нашо нацоналноно де. Франко - будвничий укрансько державност. Ми живемо в часи, если майже вс перепроби, як нашому народов й нашй держав необхдно пройти, Франко передбачив, описав , щоб нам не збитися з дороги, програмно опрацював.

Процеси внутршньо сконсолдованост народу - власне, витворення нац з етнчно маси укранцв, взамини укранцв з своми владними провдниками, проблеми будвництва демократичного ладу, в якому мають бути пошанован соцальн, економчн, творч права людини, наш стосунки з державами-сусдами та з вропою, - щодо всього цього знаходимо прониклив поради у Франка.

У такому контекст найважливше його поетичне творння - поема Мойсей". А взагал, якщо уявити творчсть Франка як наповнений мрадами бльших менших свтил космос, то серед их Мойсей" - найяскравше видиво. Поетичний вступ до Мойсея", що починаться словами Народе мй, замучений, розбитий", - супутник т зор, але водночас - автономна зрка, яка пульсу на осьовй лн  свтового простору Франкових писань.

ван Франко створив те послання до свого народу, на перший погляд, за випадкових обставин, але в житт больших людей, як узагал в стор, дуже нередко випадок ознакою логки неуникненно закономрност. Видавець поеми Кароль Беднарський у вже готовй верстц книжки помтив, що лишилися незаповненими клька сторнок, попросив автора написати, явно, прозою, невелику передмову. Це було 19 липня 1905 року, а вноч на 20 липня передмова була написана, причому не прозою, а вршем.

Чи був цей твр нспрований поезю Пантелеймона Кулша До рдного народу"  з вдомим початком: Народе без пуття, без чест поваги"? Складне питання. . Франко плохо ставився до деяких писань П. Кулша, в тому числ й до згаданого врша, але слушно вдзначив, що хиби його (Кулша) особисто вдач його свтогляду в глазах потомност значно вменшаться, а зате велик його награды визначаться виразнше".

Можливо, Кулшеве звернення до народу зблиснуло перед Франком, если почав писати сво звернення, але для нас важливо збагнути не поштовх до писання, а рзницю в поглядах двох класикв на люд. Оцнюючи в главному злее козацьк сторнки нашо стор (та й то не завжди верно!), создатель Чорно ради" карта укранський люд, а Франко, подаючи рзк, безпощадн свойства укранського народу, виставля його незаперечн висок якост, показу переможну та ясну будущину нашо нац. В поетичному вступ до Мойсея" нема базовано на якйсь фольклорнй прикметност чи на якйсь однй сторичнй под зачинено на цьому вузько, народницько думки. Люд у розумнн Франка - це рухома, суперечлива в свому розвитку, але зростаюча в свой духовност невмируща сила, яка прагне свободи да свдомсть колективного безсмертя мислячй нацональнй одиниц.

У поетичному вступ до Мойсея" генй Франка вже був на висот ц поеми, крм того, вн був змоблзований не злее цейтнотом кратко липнево ноч, а й вдчуттям браку часу на реалзацю численних задумв, як ролися в ньому. Здесь генй Франка явив себе в досконалй довершеност, яку в укранськй лтератур можемо ще спостергати в послан" Т. Шевченка мертвим, живим, ненарожденним..."

Поетичний вступ до Мойсея" написаний класичними терцинами -формою, яку Франко вперше використав яку довв до надзвичайно гнучкост й блиску в нашй поез. Судячи з того, як рдко псля Франка укранськ поети зверталися до терцини, можна зробити висновок, що ця непокрна форма не пддавалася м що дос неперевершеним приборкувачем паном у нас Франко. Терцина до нас взагал до вропейсько поез прийшла з тал; славу цй складнй поетичнй, широко для фантаз вдчиненй строф зробив Данте, наповнивши флософським змстом Священно комед". Мж ншим, у передмов до сво книги про Данте, писанй 1912 року, Франко згаду, що вн, ще бувши воспитанником гмназ в Дрогобич, читав деяк уступи Дантово поеми в нмецькм переклад, а потм пробував читати цлсть у польськм переклад". Незважаючи на те, то нмц, поляки та нш вропейц перекладали терцини Данте своми мовами частше й бльше, як укранц, саме в укранськй поез, завдяки Франков, терцина прижилася найкраще. В Божественнй комед", до реч, також звертання до тал, до народу.

В будов терцини закладена вимога тро100 повторюваност потрйного оновлення думки, а сам принцип потрйност лежить в основ ораторсько взагал будь-яко аргументац, а якщо вдуматися глибше, то мж терциною всма тростими реалями знаками, вд Свято Трйц до тризуба, снують незрим, але базован на закон природи похопн зв'язки...


, оставишь ответ?
Имя:*
E-Mail:


Последние вопросы
Помогите пожалуйста написать Сочинение Овчинникова "победитель'

Литература.

Здравствуйте. Нужен цитатный план испытания лётчика в лесу главы2-13 по повести

Разные вопросы.

Я хочу найти решение и ответ для этой задачи и получить

Математика.

Здравствуйте Меня зовут Виталий, я AdOps-аналитик компании  Adfinity.pro Заинтересовал ваш проект obrazovalka.com Думаю сможем увеличить

Разные вопросы.

мне очень срочно нужно сочинение по рассказу экспонат номер по дной

Литература.

мне очень срочно нужно сочинение по рассказу экспонат номер по дной

Литература.

В семье из трех человек три электронных устройства: ноутбук, планшет и

Разные вопросы.

Жаркыраган кашка маш жаралгандан ашка маш табышмак жообу менен

Кыргыз тили.

За лето подруги прочитали 48 книг.Причем Оля прочитала в 3 раза

Математика.

Периметр равнобедренного треугольника ABC (AB=BC) равен 34 см. Периметр треугольника ABM,

Разные вопросы.

Добро пожаловать!

Для того чтобы стать полноценным пользователем нашего портала, вам необходимо пройти регистрацию.
Зарегистрироваться
Создайте собственную учетную запить!

Пройти регистрацию
Авторизоваться
Уже зарегистрированны? А ну-ка живо авторизуйтесь!

Войти на сайт