Будласка короткий змiст За сестрою

Будласка краткий змiст За сестрою

Задать свой вопрос
2 ответа
У твор розповдаться про  юнака Павлуся з козацького роду Судакв та його сестру  - Ганусю. Про те, як в х рдному сел стався набг татарв,його рдних вбили,сестру забрали у полон ,а  вн утк до козакв поблизу селища ,вн мряв визволити свою сестру з  турецького полону в Криму .1-го разу потрапив  у полон до харциза,вн був проданий  в  турецьке село Коджамбаку сину мсцевого  ефенд - Мустаф. Там хлопець познайомився з невльником Остапом Швидким.Намагався втекти та не йоми не вдалося
.Перед присудом вн почув вд 1-го  пана, що син вельмож, Девлет -Грея, безвсти зник в Укран.Павлусь сказав ,що зна про долю його сина, хлопця повезли до Девлет-Грея.Там вн сказав що про долю сина(Мустафи) зна його сестра Гануся,що в криму.Двчинку швидко розшукали,привели до вельмож,вона розповла де знаходиться Мустафа.Через певний час син сповстив що живий потм  прихав  ,цлий неушкоджений. за це Девлет-Грей подарував волю Павлу,Ганн Остапу Швидкому,козаку що був у рабств з Павлусем.

Село Выручилвка знаходилося на правому берез рки Самари, недалеко вд Днпра. Воно нчим не вдрзнялося вд нших, не пишалося хоромами, бо були то страшн часи татарських набгв на Украну, нхто не був упевнений у завтрашньому дн. У Спасвц жив славний козацький рд Судакв. На той час у родин були смдесятирчний дд Андрй, син Степан з дружиною Палажкою, дти пятнадцятирчний Павло та тринадцятирчна Ганна. Старший брат Петро вже пшов на Запоржжя. Дд привчав Павлуся до лицарського ремесла здити на кон, кидати спис та аркан, стрляти з лука, орудувати шаблею, розповдав про звича козакв та хн пригоди. Павлусь багато дечого навчив сестру Ганну, а та захищала брата перед батьками. Якось у недлю увечер дд Андрй вдчув дивний неспокй. А серед ноч церковний дзвн забив на всполох. У село вврвалися татари, запалили хати, стали ловити двчат хлопцв. Селяни захищалися, як могли, але полягли пд ножиками татар, серед их дд мати Павлуся. Ганну та батька нападники захопили в полон. Павлуся вдарили по голов, коли вн кинувся захищати сестру. Отямившись, хлопець вдвязав татарського коня, вискочив за ограду й помчав у степ. Навздогн йому полетли стрли й одна поранила. 2 роздл За сестрою скорочено Безкрай степ. Свиридова могила умовне мсце збору козакв, сторожовий пост. Вартовий Семен Непорадний перший силач на Сч здивувався, побачивши вранц заграву на заход. Потм зрозумв, що то далека пожежа, побачив, як мчить до нього хлопя на татарському кон. На берез знесилений вершник упав. Це був Павлусь. Семен вийняв стрлу, промив рану й закутав хлопця. Припинаючи коня, помтив, що сдло занадто важке, й знайшов червнц. Ось прихали козаки. Непорадний розповв м про дитину й спалену Выручилвку. Один з козакв, Петро Судак, пзнав свого брата. Дд Панас перевязав Павлусев рану й дав злля. 3 роздл За сестрою скорочено Непорадний помтив, як до хнього обозу пдкрадаться татарин, виршив, що пйма того арканом. Так зробив, хоч довелося поборотися з ворогом. Татарин розповв, що в хньому загон чотириста чоловк пд кервництвом Мустафи-ага, сина Девлет-Грея. Кш обтяжений награбованим добросердечном та ясиром (полоненими двчатами хлопцями). До козакв Трски приднався загн Андря Недол. Виникла сварка через те, що козаки не вартували свй кш Недоля пдйшов до них непомтно. Полонений татарин запропонував Павлусев помнятися з ним сдлами, але Семен викрив його намр заволодти схованими червнцями. Козацьк ватажки постановили звльнити полонених. Одн козаки виманять татар з коша, нби вткаючи, нш нападуть вдберуть ясир. У Павлуся забилося серце вд само думки, що вн побачить знаменитий козацький бй з поганцями. Петро з сумом попрощався з братом, бо був вдважний не нажималв для себя. Татари погналися за загоном Трски. А Недол все щось не видно. Ватажок розвернувся й прийняв бй. Здесь пдоспв другий загн. Татари були розбит наголову, а хнй проводир потрапив у полон. Павлусь побачив, що козаки сильнш, й почав сподватися на порятунок тата й сестри.


Илья Аймалов
Спасибо
Горнунг Ника
Незачто
, оставишь ответ?
Имя:*
E-Mail:


Добро пожаловать!

Для того чтобы стать полноценным пользователем нашего портала, вам необходимо пройти регистрацию.
Зарегистрироваться
Создайте собственную учетную запить!

Пройти регистрацию
Авторизоваться
Уже зарегистрированны? А ну-ка живо авторизуйтесь!

Войти на сайт