Твр на тему Написання листа до музею вана Франка

Твр на тему Написання листа до музею вана Франка

Задать свой вопрос
1 ответ

Село Криворвня розташоване на висот 560 м над рвнем моря. Перша згадка про нього вдноситься до 1654 р. Якщо пднятися на одну з вершин, то вдкриваться пейзаж, як рчка Чорний Черемош звиваться мж горами то криво, то рвно, що й дало назву селов.

Ще з ХХ ст. Криворвня стала мсцем прац та вдпочинку багатьох вдомих дячв укрансько культури, лтератури, мистецтва. Здесь побували так вчен, як М. Драгоманов, В. Навроцький; письменники . Франко, М. Коцюбинський, Г. Хоткевич, Леся Укранка, О. Кобилянська, Олександр Олесь, О. Маковей, В. Стефаник, Марко Черемшина; етнографи С. Внценз, В. Гнатюк, В. Шухевич, Хв. Вовк, Ф. Ржегорж; сторики М. Грушевський,

. Крипякевич, В. Антонович; живописцы . Труш, Ф. Красицький, М. Жук та багато нших.

У цьому мальовничому населеному пункт, що чару своми неповторними грськими кравидами, привтними добрими мешканцями, функцонують як флали вано-Франквського кразнавчого музею лтературно-меморальний музей вана Франка, музей Михайла Грушевського хата-гражда Харукв.

З 1901-го по 1914-й (крм 1905 1908 рокв) до Криворвн щолта прижджав ван Франко. Вн спочатку проживав у хат Проця Мтчука, що на Зарчч (хата не збереглася), а з 1906-го Василя Якбюка, сльського народного лкаря, рзьбяра, музиканта, фотографа.

У Криворвн . Франко не тльки вдпочивав, але й працював. Здесь вн написав повсть Большой шум, поему Терен у ноз, автобографчне оповдання У кузн, оповдання Як Юра Шикманюк брив Черемош, поез У безсонну нченьку та багато нших. Також письменник здйснив ряд перекладв, записував фольклор.

У 1953 роц у хат Василя Якбюка вдкрито кмнату-музей .Франка, сльський клуб бблотеку.

У 1960-му за нцативи Льввського унверситету м. . Франка (ректор вген Лазаренко) та вано-Франквського кразнавчого музею будинок повнстю передано пд лтературно-меморальний музей вана Франка. Першою завдувачкою музею була дружина письменника Гната Хоткевича Платонда Володимирвна Хоткевич.

В одному з виставкових залв можна ознайомитися з соцально-економчним становищем Гуцульщини кн. ХХ поч. ХХ ст. (свтлини кнця ХХ ст., сторичн документи), але основу експозиц музею становлять експонати, як розповдають про перебування вана Франка, а також нших видатних дячв лтератури, мистецтва, культури у Криворвн.

У музе дв меморальн кмнати, в яких проживала родина Франкв.

нтерр цих кмнат вдтворено за розповдями тих, у кого в памят закарбувались часи Каменяра. Здесь вдвдувач мають змогу побачити лжко, на якому спав письменник, сак, яким вн ловив рибу, а також багато прижиттвих видань його творв.

Вдвдувачв приваблю чудова пч, виготовлена косвськими разумльцями Бахматюком та Кошаком у 1874 роц.

Поруч з музем 100ть памятник Каменярев, вдкритий у 1981 роц, а також обелск, виготовлений мсцевим майстром . Марусяком, з написом Видатному укранському письменников . Я. Франков, 1856 1916.

У музе кмната, в якй вдтворено нтерр гуцульсько ишак кнця ХХ початку ХХ ст. Представлено гуцульський одяг, декоративно-ужитков реч.

Багато експонатв розповда про перебування вдомих письменникв, громадських дячв у Криворвн

Зокрема, експонуються свтлини з видами Буркута та автографами Лес Укранки й вана Франка. Також представлено свтлини видатних людей, як прижджали до Криворвн, коп листв М. Коцюбинського, твори Станслава Внценза.

У Криворвн з 1906-го по 1912-й проживав укранський письменник, музикант, актор Гнат Хоткевич. Вн у сусдньому сел Красноллов разом з мсцевими жильцами створив Гуцульський театр. У музе його пам'ять вшановано вдкриттям кмнати-музею.

Дитяч та юнацьк роки у Криворвн провв польський письменник Станслав Внценз. Вдомий його твр На високй полонин вдтворив життя побут гуцулв. У 2008 роц у виставковому зал музею створено кмнату-музей письменника.

Пд час святкування 150-рччя вд денька народження вана Франка вдкрито виставковий зал музею, де експонуються роботи майстрв декоративно-ужиткового мистецтва.

За традицю Криворвня сьогодн залишаться мсцем зустрчей та вдпочинку видатних дячв сучасно укрансько культури, мистецтва, а щедра, життдайна Гуцульщина да м силу творчу наснагу.

, оставишь ответ?
Имя:*
E-Mail:


Последние вопросы
задание экономиоти Рассмотри ситуацию: человек живёт на Крайнем Се-вере. С помощью каких

Экономика.

Человек живет на Крайнем Севере. С помощью каких благ удовлетворяются потребности

Экономика.

там лежат три яйца.у дома рос клен.Это гнездо сойки.на клёне гнездо

Русский язык.

Тыныштық күйіндегі карусель 35 с-та 3,0 рад/с бұрыштық жылдамдықпен үдей қозғалады.

Разные вопросы.

Сочинение на тему "Русский язык не сможет умереть!"

Математика.

Приветствую! Меня зовут Станислав, я представляю компанию under.site. Хотел бы предложить интересное решение

Разные вопросы.

Масса трёх одинаковых пакетов чая 180г чему равна масса

Математика.

Газообразный аммиак объёмом 2.24 л (н.у.) был полностью поглощён 14.68 мл

Химия.

Упражнение 2 Выпишите глаголы и вставьте пропущенные буквы

Русский язык.

Радиус окружности, описанной около равностороннего треугольника, равен 6. Найдите сторону треугольника

Геометрия.

Добро пожаловать!

Для того чтобы стать полноценным пользователем нашего портала, вам необходимо пройти регистрацию.
Зарегистрироваться
Создайте собственную учетную запить!

Пройти регистрацию
Авторизоваться
Уже зарегистрированны? А ну-ка живо авторизуйтесь!

Войти на сайт